Nieuws & blogs

Het vakgebied van openbare verlichting en de diensten van het NLI zijn hard in ontwikkeling.
Hier vindt u het laatste nieuws en blogs met achtergronden en praktijkervaringen.

Dynamisch warm wit licht voor de winter

Dynamisch licht en lichtreflecties rond Dorpskerk in Vaassen

In Vaassen heeft het NLI dit jaar een bijzonder lichtarchitectuur project gerealiseerd rond een kerk met plein en winkelstraat. Hierbij is gebruikgemaakt van reflecties van de kerk voor de verlichting van het omliggende gebied. Ook is gewerkt met dynamisch wit licht: in de zomer koel wit en in de winterperiode automatisch warm wit.

lees meer
LMS: klaar voor Smart City en 'smart' verwerking van storingsmeldingen openbare verlichting

Klaar voor Smart City met nieuwe functionaliteiten LMS

Het NLI heeft de afgelopen tijd veel nieuwe functionaliteiten en koppelingen toegevoegd aan beheerpakket LMS voor de openbare verlichting. Gebruikers zijn hierdoor ook klaar voor Smart City en nieuwe, slimme verwerking van storingsmeldingen. Bekijk hier de nieuwste functies en koppelingen.

lees meer
NLI accountmanager Ilse Wienbelt

Nieuwe accountmanager en aangepaste gebiedsindeling NLI

Het NLI blijft groeien! Daarom mogen we nu een nieuwe accountmanager verwelkomen: Ilse Wienbelt. Zij komt ons versterken als accountmanager voor opdrachtgevers in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Door haar komst is de gebiedsindeling van onze accountmanagers veranderd.

lees meer

Zomaar… Smart City?

Je kan niet meer zonder, lijkt het. We roepen massaal naar Google, Alexia en Siri dat het licht aan moet. Dus in de openbare verlichting moet het ook allemaal Smart. Maar wat betekent dat voor het beheer? Denk vooral aan slim beheer!

lees meer

Opmars lichtvisie voor samenhang stedelijke ontwikkeling en licht

De lichtvisie voor openbare verlichting krijgt in Nederland voorzichtig meer voeten aan de grond. Vooral door het groeiend besef dat stedelijke ontwikkeling en licht onlosmakelijk verbonden zijn. Om openbare verlichting en sfeer te kunnen sturen, is de lichtvisie het ‘masterplan’ voor de langere termijn. Scenario’s zijn essentieel om tot een goed plan te komen. 

lees meer

Alweer een lichtspecialist bij het NLI!

Door de groei van het Nederlands Licht Instituut (NLI) is bij ons adviesbureau alweer een nieuwe lichtspecialist aan de slag gegaan! Projectmanager Klaas Beens (52) uit Meppel gaat vooral lichtplannen, beleidsplannen en bestekken opstellen voor gemeenten. Ook gaat hij veiligheidskeuringen uitvoeren bij de kasten van installaties voor de openbare verlichting (NEN 1010).

lees meer

Nachtschouw app voor efficiënte inventarisatie defecte lichtmasten

Met de nachtschouw app kan de inventarisatie van defecte lichtmasten voortaan veel sneller, eenvoudiger en efficiënter worden uitgevoerd. Met deze nieuwe app voor de mobiele telefoon, tablet of iPad is nachtelijk speuren naar kapotte lichtmasten verleden tijd. 

lees meer

Installatieverantwoordelijkheid openbare verlichting gemeenten & NEN3140: regel het goed!

Veel gemeenten worstelen met hun installatieverantwoordelijkheid – oftewel het IV-schap – voor elektrische installaties van de openbare verlichting. Gemeenten zijn door wetgeving en de veiligheidsnorm NEN3140 voor hun openbare verlichting verplicht om hiervoor een installatieverantwoordelijke (IV’er) aan te wijzen. Hoe kun je dit goed, veilig en efficiënt organiseren?

lees meer

Inventarisatie en beheer openbare verlichting gemeenten in de praktijk

Beheer van openbare verlichting bij gemeenten begint met een goed beheerplan en een goede database. Maar hoe krijg je die? We bekijken het in de praktijk bij de gemeente Krimpenerwaard, waar het NLI bezig is met een inventarisatie van de openbare verlichting.

lees meer

Twee nieuwe specialisten NLI aan de slag met lichtvisie en NEN 3140

Het Nederlands Licht Instituut (NLI) groeit flink. Ons team is daarom uitgebreid met twee specialisten: adviseur Richard Boerop (56) afkomstig van Signify (Philips Lighting) en Projectmanager Roeland Schelhaas (54), afkomstig van de gemeente Lelystad. Zij zijn al druk bezig met o.a. stedelijke verlichting, lichtvisies, vervangingsplannen en handboeken NEN 3140.

lees meer

Beheer openbare verlichting kan beter, efficiënter en goedkoper

Veel gemeenten denken dat zij een goede actuele database hebben voor het beheer van hun openbare verlichting. De praktijk blijkt weerbarstiger. Vaak blijkt hun database flink vervuild of zijn benodigde gegevens opeens ‘toch niet volledig’. Dat kost onnodig extra tijd en geld. Moderne beheersoftware biedt uitkomst. 

lees meer

Openbare straatverlichting anders aanbesteden: lage kosten, hoge kwaliteit

Bij aanbestedingen voor openbare straatverlichting kijken gemeenten vaak eerst naar het soort product of zelfs specifieke merken die zij wensen. Vervolgens doen marktpartijen een aanbieding. Het kan ook anders: geen product of merk voorschrijven, maar alleen duidelijke randvoorwaarden stellen en marktpartijen voorstellen laten doen. Dat biedt grote voordelen. De eerste gemeenten zetten deze stap, zoals de gemeente Zwartewaterland. 

lees meer

Waarom nóg een beheerssysteem voor de openbare verlichting?

In het Licht Management Systeem (LMS) van het NLI werken alle betrokkenen samen in één systeem. "Dat klinkt logisch, maar dat was er dus niet.” Dat werd hoog tijd. Lees het interview met John Vranken, directeur bij het NLI.

lees meer

Heeft u een vraag?