Contact

Nieuws & blogs

Het vakgebied van openbare verlichting en de diensten van het NLI zijn hard in ontwikkeling.
Hier vindt u het laatste nieuws en blogs met achtergronden en praktijkervaringen.

OVL en de energiestrijd

Beheerders ervaren al enkele jaren dat, zodra er over energiereductie gesproken wordt, er meteen naar de openbare verlichting gekeken wordt. Dat is ook niet vreemd want deze assets zijn de meest in het oog springende energieverbruikers binnen een gemeente en omdat het licht betreft, raakt het de mens tot in het diepst van het brein.

lees meer

PL-L soep wordt niet heet gegeten

Er zijn tegenstrijdige geluiden te horen wat betreft het verdwijnen van de PL-L lampen. Het recent uitgebracht factsheet van OVLNL heeft het gesprek weer op gang gebracht en heeft bij sommigen ook voor verwarring gezorgd. Navraag bij Signify door het NLI leert dat ook na 24-02-2023 de PL-L verkrijgbaar is op de Nederlandse markt, zij het voor beperkte duur en onder enkele voorwaarden.

lees meer

Betrokken, betrouwbaar & bekwaam, maak kennis met: Grieta Leever

Het zijn de mensen die het bedrijf maken. Bij het NLI is dat absoluut het geval. Een van die mensen is Grieta Leever. Zij zet zich met ziel en zaligheid in voor onze klanten om zorg te dragen dat het verhalen van schades bij het Waarborgfonds of verzekeringsmaatschappij verloopt zoals het hoort. Zo krijgen de aangesloten gemeenten de compensatie die hen toekomt conform convenant of overeenstemming met de verzekering. Dit doet ze met oog voor alle betrokkenen en zeker ook voor de bestuurders die doorgaans niet van plan was geweest om de auto tegen die lichtmast te parkeren.

lees meer

Betrokken, betrouwbaar & bekwaam, maak kennis met: Klaas Beens

Bij het NLI draait het om het persoonlijke contact dat gemeenten met ons hebben. Wij kunnen oprecht stellen dat onze projectmanagers zich met ziel en zaligheid inzetten bij onze opdrachtgevers. In dit interview leren jullie Klaas Beens kennen. Kom er achter waarom de kernwaarden betrokken, betrouwbaar en bekwaam absoluut in het DNA van Klaas zitten en hoe hij die inzet bij al zijn projecten.

lees meer
Nifty city, smart city

Smart City: slim en nuttig of dikdoenerij en weggegooid geld?

Het IoT wordt al jaren aangekondigd als de toekomstige standaard in de Openbare Verlichting. zogenaamd slim en op afstand aansturen en monitoren van de verlichting zou geld besparen en energie reduceren. Nu we toch al wel een paar jaar op weg zijn maken we de balans op. Hoe slim zijn we nu eigenlijk en in welke behoefte voorzien deze systemen?

lees meer

AC/DC, een highway to hell?

Een duurzame claim die niet onderbouwd is.

Zo hard als de zanger van AC/DC losgaat tijdens een liveoptreden van de hitsong ‘Highway to hell’, zo hard klonk de gekwelde kreet van onze technisch specialist bij zijn onderzoek in de Haarlemmermeer. Het onderwerp? AC-wisselspanning versus DC-laagspanning.

lees meer

Hoe nauw neem jij het met de Installatieverantwoordelijkheid?

Hoe nauw neem jij het met de Installatieverantwoordelijkheid? In dit artikel lees je over de 3 meest voorkomende situaties waarbij dit niet goed is georganiseerd.

 

lees meer

3 redenen waarom standaardisatie in de openbare verlichting een utopie is

Het wordt niet hardop gezegd en sluimert al enige tijd onder de oppervlakte. Wij zeggen het wel hardop: 'Het wordt anno 2021 tijd om echt functioneel aan te besteden.'

lees meer
Wijchen vervanging openbare verlichting

Burgerparticipatie bij vervanging OVL in Wijchen

De gemeente Wijchen en het Nederlands Licht Instituut laten in Bergharen en Alverna zien dat burgerparticipatie en projectmatige vervanging van openbare verlichting uitstekend samengaan.

lees meer

Staat daar ook een lichtmast?

Niets zo vervelend als een grootschalige vervanging uitwerken en er tijdens de uitvoering achter komen dat de werkelijke situatie anders is.

lees meer
LMS, Licht Management Systeem

Licht Management Systeem

Het Nederlands Licht Instituut biedt gemeenten en haar beheerders een geweldig hulpmiddel om vrijwel alle zaken aangaande het beheer & onderhoud van de openbare verlichting via één portal te organiseren. We noemen dit het Licht Management Systeem. Lees verder hoe LMS jouw gemeente kan helpen het beheer & onderhoud zo goed mogelijk uit te voeren.

lees meer

NEN 3140 inspectie Gemeente Haarlemmermeer

April 2021

In opdracht van de Gemeente Haarlemmermeer (Patrick Wever) heeft het NLI de OVL kasten en masten geïnspecteerd conform de NEN3140.

In samenspraak met de gemeente is bepaald welke kasten er op de lijst zouden komen te staan voor de controle. Dit is mede bepaald door de plaatsingsdatum en de laatste uitgevoerde inspectie. Met de uitgevoerde inspectie is het areaal voor de komende tijd up-to-date volgens de NEN3140.

lees meer

Inventarisatie OVL Provincie Limburg

Februari 2021

Het Nederlands Licht Instituut heeft medio Oktober 2020 de opdracht gekregen om de openbare verlichting langs alle N-wegen van de Provincie Limburg in kaart te brengen met de het doel om uiterlijk januari 2021 dit afgerond te hebben. Het ging hierbij om meer dan 10.000 lichtmasten.

lees meer

IV-schap en elektrische veiligheid blijft zorgenpunt gemeenten

De elektrische veiligheid en goed organiseren van het IV-schap (installatieverantwoordelijkheid) blijft een belangrijk zorgenpunt bij het beheer van openbare verlichting (OVL). Dit blijkt uit de meest recente OVL-monitor 2020. Overheden moeten vooral zelf het initiatief nemen, want hun prioriteiten verschillen sterk van veel marktpartijen.

lees meer

Flinke energiebesparing Wierden door LED-verlichting

De gemeente Wierden bespaart voortaan fors op het energiegebruik van de openbare verlichting. Binnen de hele gemeente zijn de afgelopen maanden bijna 600 lampen en armaturen vervangen door duurzame LED-verlichting.

lees meer

Vragen bij gemeenten over veiligheid elektrische installaties en IV-schap

Bij gemeenten (en andere beheerders) bestaat nog veel onduidelijkheid over veilig beheer van elektrische installaties in de openbare ruimte. Met name over de ‘installatieverantwoordelijkheid’ (IV-schap) bestaan veel vragen en onzekerheden. Specialist Roeland Schelhaas van het NLI schept duidelijkheid.

lees meer

Goede en efficiënte opvolging reparatie openbare verlichting met LMS

Zorgen voor goede opvolging van reparaties aan straatverlichting is vaak een uitdaging voor beheerders van de openbare verlichting, zoals gemeenten. Want hoe weet je of reparaties op tijd en correct zijn uitgevoerd? Dit proces kan vaak beter én efficiënter worden uitgevoerd. Lees hier hoe ons Lichtmanagement Systeem (LMS) daarbij helpt.

lees meer

Prominente rol voor licht in metamorfose van centrum Almelo

Het centrum van Almelo heeft een uitgebreide metamorfose ondergaan. Met een lichtplan en lichtarchitectuur van het NLI is de eenheid, kwaliteit en beleving van het gebied versterkt. Bekijk hier het resultaat en lees over de uitdagingen voor de gemeenten en de oplossingen.

lees meer

Dynamische fietspadverlichting voor fietsers én de natuur bij Lochem

Met dynamische fietspadverlichting is voor een natuurgebied bij Lochem een oplossing gerealiseerd die de belangen van fietsers én de natuur verenigt. Het NLI zorgde dat de slimme fietspadverlichting ‘meerijdt’ met fietsers en achter hen weer dimt. Bekijk hier een korte film met extra uitleg.

lees meer
Slimmer openbare verlichting door API-koppelingen met LMS.

Slimme openbare verlichting door koppelingen met LMS

Er ontstaan steeds meer mogelijkheden voor slimme openbare verlichting en efficiënt beheer door het koppelen van systemen met ons lichtmanagementsysteem (LMS). Dit zorg bij gemeenten en aannemers voor grote tijdwinst en besparingen. We laten de mogelijkheden zien met een paar praktijkvoorbeelden.

lees meer

Heeft u een vraag?