Contact

Nieuws & blogs

Het vakgebied van openbare verlichting en de diensten van het NLI zijn hard in ontwikkeling.
Hier vindt u het laatste nieuws en blogs met achtergronden en praktijkervaringen.

Aanbesteden 2.0

Begin juli heeft de rechtbank Arnhem/Leeuwarden in hoger beroep een zeer belangrijke uitspraak gedaan. Een uitspraak die bevestigd wat iedereen in onze markt al langer weet. Namelijk dat het voorschrijven van armaturen of lichtmasten niet mag. Dat we dit toch jarenlang hebben gedaan (en soms ook nog steeds doen) is echter ook verklaarbaar. In dit artikel willen wij jullie meenemen in de zienswijze van het Nederlands Licht Instituut op dit thema en hoe we er het positieve uit kunnen halen met zijn allen.

lees meer
Klaas Beens directievoering OVL

Databeheer en directievoering

Ben jij beheerder van openbare verlichting en wil je deze op orde brengen én houden? Dan weet jij als geen ander dat het weleens lastig is om alle ballen in de lucht te houden. Inventariseren, herstellen én continu alle gegevens up to date houden: soms is er gewoonweg geen tijd voor. De enthousiaste vakidioten van het NLI helpen je om jouw stapel werk een stuk kleiner en jouw kopzorgen een stuk minder te maken. Vol nuchterheid, betrokkenheid én plezier.

Maand van inventarisaties & beheer

De maand juni staat bij het NLI in het kader van Inventarisatie & Beheer. In 4 stappen nemen we je elke donderdag mee in het in kaart brengen van jouw areaal en hoe je daarna zorg draagt voor goede borging. Het is namelijk essentieel voor goed assetbeheer dat areaaldata en alles wat daarbij komt kijken goed vastgelegd wordt en dat ook blijft.

lees meer
inventarisatie Rucphen

Herstellen en beheren

Ben jij beheerder van openbare verlichting en wil je deze op orde brengen? In onze vorige artikelen heb je alles kunnen lezen over het inventarisaren en borgen van de areaalgegevens. Tijd voor de volgende stap: het herstellen van defecten en schades. Waarom je geld bespaart als je dit goed bijhoudt en hoe je goed toezicht kunt houden vanuit de luie stoel? Dat vertelt Bert Stegeman, directeur van het Nederlands Licht Instituut (NLI).

Maand van inventarisaties & beheer

De maand juni staat bij het NLI in het kader van Inventarisatie & Beheer. In 4 stappen nemen we je elke donderdag mee in het in kaart brengen van jouw areaal en hoe je daarna zorg draagt voor goede borging. Het is namelijk essentieel voor goed assetbeheer dat areaaldata en alles wat daarbij komt kijken goed vastgelegd wordt en dat ook blijft.

lees meer

Inventariseren én borgen

Ben jij beheerder van openbare verlichting en wil je klaar zijn voor de toekomst? Dan is het slim om alle areaalgegevens te inventariseren én goed te borgen. Want pas dan kun je de juiste analyses maken in het lichtmanagementsysteem (LMS) of met het assetsysteem dat jouw gemeente gebruikt. Wanneer je daarmee moet beginnen? Nu!

Maand van inventarisaties & beheer

De maand juni staat bij het NLI in het kader van Inventarisatie & Beheer. In 4 stappen nemen we je elke donderdag mee in het in kaart brengen van jouw areaal en hoe je daarna zorg draagt voor goede borging. Het is namelijk essentieel voor goed assetbeheer dat areaaldata en alles wat daarbij komt kijken goed vastgelegd wordt en dat ook blijft.

lees meer
NLI inventarisatie openbare verlichting

Steekproef openbare verlichting: waar staan we?

Ben jij beheerder van openbare verlichting en wil je deze op orde brengen, maar twijfel je of de areaalgegevens wel kloppen? Doe dan eens een steekproef! Dat is het advies van Bert Stegeman, directeur van het Nederlands Licht Instituut (NLI). 

Maand van inventarisaties & beheer

De maand juni staat bij het NLI in het kader van Inventarisatie & Beheer. In 4 stappen nemen we je elke donderdag mee in het in kaart brengen van jouw areaal en hoe je daarna zorg draagt voor goede borging. Het is namelijk essentieel voor goed assetbeheer dat areaaldata en alles wat daarbij komt kijken goed vastgelegd wordt en dat ook blijft.

lees meer

Dubbel geïsoleerd en tóch niet veilig

De maand van het IV-schap. 

Als gemeente ben je installatieverantwoordelijk (IV) voor de openbare verlichting: de lichtmasten, de kabels en de voedingskasten. Dat betekent dat jij volgens de NEN3140-norm ervoor moet zorgen dat een monteur die aan de lichtmast, kabels of kast werkt en bewoners die deze aanraken geen schokgevaar lopen door een onveilige installatie. Maar wist jij dat er vaak een vergissing wordt gemaakt als het gaat om de aansluiting Netbeheerder en circuitimpedantie? Er gelden verschillende regels voor enkel- of dubbelgeïsoleerde kasten. Onze specialisten meten bijzonder vaak een te hoge weerstand en dat betekent dat bij kortsluiting de beveiliging niet op tijd aanspreekt. Met mogelijk brand of elektrocutie tot gevolg. En wie is er dan ook alweer verantwoordelijk…? Oja. Jij.  

lees meer

AC gaat verder zonder DC

De maand van het IV-schap. 

Een paar maanden geleden schreven we nog een artikel over de scheurende gitaren van AC/DC en de frustratie van onze technische specialisten als het gaat om de discussies over AC-wisselspanning en DC-laagspanning. Waar je in heel Nederland de wisselspanning van het AC-netwerk vindt in de openbare verlichting, adviseren sommige aanbieders een DC-netwerk omdat dit beter en duurzamer zou zijn. Zo ook bij gemeente Haarlemmermeer. Hoe staat het nu met deze case? Bert Stegeman, eigenaar NLI, en Roeland Schelhaas, projectmanager van NLI, praten ons bij en geven hun visie.

lees meer

Schadeloos gesteld en schade hersteld?

We zien het vaker: op het einde van het onderhoudscontract zijn er een aantal openstaande schades. Die zijn geclaimd bij het Waarborgfonds of verzekeraar maar zijn vervolgens nog niet hersteld. De gemeente en de nieuwe aannemer zijn vervolgens de spreekwoordelijke sigaar.

lees meer

Klaar voor K3? Kabels, kastjes en keuringen.

4 technische tips die jou helpen met het IV-schap.

Iedere gemeente heeft de taak om ervoor te zorgen dat alles rondom de openbare verlichting veilig is. Zowel voor monteurs als voor bewoners. Denk aan de lichtmasten, kabels en voedingskasten. Deze installatieverantwoordelijkheid (IV) staat beschreven in de NEN 3140-norm. Worstel jij soms met deze norm? Niet doen. Laat je adviseren. Of check alvast deze 4 tips van onze specialisten over situaties die vaak fout gaan. Zo kun jij het IV-schap wél goed regelen.

lees meer
Mr Cable

Maak kennis met Mr. Cabel!

Geen zorgen meer over het IV-schap dankzij deze superheld

De trouwe lezers weten inmiddels hoe belangrijk het is om de rol van installatieverantwoordelijke (IV-er) serieus te nemen. Als gemeente ben je namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van monteurs en bewoners als het gaat om openbare verlichting. Voor velen is en blijft het echter lastig, voldoen aan die NEN3140-norm. Daarom stellen we graag onze superheld aan jou voor: Mr. Cabel! Deze techneut vertelt hoe jij als gemeente het IV-schap op orde brengt én hoe hij jou daarbij kan helpen.

lees meer

Versneld vervangen door hoge energieprijzen?

In deze tijden moeten we er alles aan doen om energie te besparen. Daarom loont het de moeite om eens goed door te rekenen wat het direct oplevert aan energiereductie als een gemeente er voor kiest om versneld conventionele verlichting te vervangen voor duurzame led verlichting.

lees meer

OVL en de energiestrijd

Beheerders ervaren al enkele jaren dat, zodra er over energiereductie gesproken wordt, er meteen naar de openbare verlichting gekeken wordt. Dat is ook niet vreemd want deze assets zijn de meest in het oog springende energieverbruikers binnen een gemeente en omdat het licht betreft, raakt het de mens tot in het diepst van het brein.

lees meer

PL-L soep wordt niet heet gegeten

Er zijn tegenstrijdige geluiden te horen wat betreft het verdwijnen van de PL-L lampen. Het recent uitgebracht factsheet van OVLNL heeft het gesprek weer op gang gebracht en heeft bij sommigen ook voor verwarring gezorgd. Navraag bij Signify door het NLI leert dat ook na 24-02-2023 de PL-L verkrijgbaar is op de Nederlandse markt, zij het voor beperkte duur en onder enkele voorwaarden.

lees meer

Betrokken, betrouwbaar & bekwaam, maak kennis met: Grieta Leever

Het zijn de mensen die het bedrijf maken. Bij het NLI is dat absoluut het geval. Een van die mensen is Grieta Leever. Zij zet zich met ziel en zaligheid in voor onze klanten om zorg te dragen dat het verhalen van schades bij het Waarborgfonds of verzekeringsmaatschappij verloopt zoals het hoort. Zo krijgen de aangesloten gemeenten de compensatie die hen toekomt conform convenant of overeenstemming met de verzekering. Dit doet ze met oog voor alle betrokkenen en zeker ook voor de bestuurders die doorgaans niet van plan was geweest om de auto tegen die lichtmast te parkeren.

lees meer

Betrokken, betrouwbaar & bekwaam, maak kennis met: Klaas Beens

Bij het NLI draait het om het persoonlijke contact dat gemeenten met ons hebben. Wij kunnen oprecht stellen dat onze projectmanagers zich met ziel en zaligheid inzetten bij onze opdrachtgevers. In dit interview leren jullie Klaas Beens kennen. Kom er achter waarom de kernwaarden betrokken, betrouwbaar en bekwaam absoluut in het DNA van Klaas zitten en hoe hij die inzet bij al zijn projecten.

lees meer
Nifty city, smart city

Smart City: slim en nuttig of dikdoenerij en weggegooid geld?

Het IoT wordt al jaren aangekondigd als de toekomstige standaard in de Openbare Verlichting. zogenaamd slim en op afstand aansturen en monitoren van de verlichting zou geld besparen en energie reduceren. Nu we toch al wel een paar jaar op weg zijn maken we de balans op. Hoe slim zijn we nu eigenlijk en in welke behoefte voorzien deze systemen?

lees meer

AC/DC, een highway to hell?

Een duurzame claim die niet onderbouwd is.

Zo hard als de zanger van AC/DC losgaat tijdens een liveoptreden van de hitsong ‘Highway to hell’, zo hard klonk de gekwelde kreet van onze technisch specialist bij zijn onderzoek in de Haarlemmermeer. Het onderwerp? AC-wisselspanning versus DC-laagspanning.

lees meer

Hoe nauw neem jij het met de Installatieverantwoordelijkheid?

Hoe nauw neem jij het met de Installatieverantwoordelijkheid? In dit artikel lees je over de 3 meest voorkomende situaties waarbij dit niet goed is georganiseerd.

 

lees meer

3 redenen waarom standaardisatie in de openbare verlichting een utopie is

Het wordt niet hardop gezegd en sluimert al enige tijd onder de oppervlakte. Wij zeggen het wel hardop: 'Het wordt anno 2021 tijd om echt functioneel aan te besteden.'

lees meer
Wijchen vervanging openbare verlichting

Burgerparticipatie bij vervanging OVL in Wijchen

De gemeente Wijchen en het Nederlands Licht Instituut laten in Bergharen en Alverna zien dat burgerparticipatie en projectmatige vervanging van openbare verlichting uitstekend samengaan.

lees meer

Heeft u een vraag?