Contact

Databeheer en directievoering

Ben jij beheerder van openbare verlichting en wil je deze op orde brengen én houden? Dan weet jij als geen ander dat het weleens lastig is om alle ballen in de lucht te houden. Inventariseren, herstellen én continu alle gegevens up to date houden: soms is er gewoonweg geen tijd voor. De enthousiaste vakidioten van het NLI helpen je om jouw stapel werk een stuk kleiner en jouw kopzorgen een stuk minder te maken. Vol nuchterheid, betrokkenheid én plezier.

Roeland Schelhaas directievoering OVL

En nu bijblijven!

Niets is zo vervelend als achter de feiten aanlopen. Heb je eindelijk alle areaalgegevens geïnventariseerd en weet je precies hoe alle lichtmasten erbij staan; dan moet je aan de slag met het regelen van herstelwerkzaamheden. Als je die taak eindelijk opgelucht op je to-do-lijst hebt afgevinkt en je aandacht weer naar andere projecten gaat, is het voordat je het weet alweer tijd voor een nieuwe inventarisatie. De gegevens zijn alweer achterhaald. En dan begint alles weer opnieuw.
Maak daarom samen met jouw aannemer duidelijke afspraken over het bijhouden van revisies. Neem dit ook mee als aandachtspunt bij de aanbesteding van het B&O contract of een vervangingsproject. Deze moet ook bij een startvergadering en vervolgvergaderingen op de agenda staan. Als jullie daar samen geen SMART-afspraken over maken is het gedoemd om fout te gaan. Houd er ook rekening mee dat hier kosten tegenover staan bij de inschrijving. De aannemers moeten hier tenslotte tijd en energie in steken. Die zullen echter altijd gunstiger zijn dan elke zoveel jaar te inventariseren. Ook zijn er verborgen kosten omdat aannemers soms met verkeerde input werken en met verkeerd materiaal een storing willen verhelpen. Revisies bijhouden is een essentieel onderdeel van jouw project- en assetmanagement. Zorg dat je van A tot Z in de gaten houdt welke materialen gebruikt worden en dat ze geborgd worden in de systemen.

Dat kan makkelijker!

Door dit proces goed in te regelen in een praktisch systeem, kun je enorm veel tijd besparen. Bert Stegeman, directeur van het Nederlands Licht Instituut (NLI), legt uit wat zij kunnen betekenen om het leven van een beheerder openbare verlichting een stuk makkelijker te maken: “Voor verschillende gemeenten verzorgen wij het databeheer en de directievoering op projecten en onderhoud. Zo blijven alle gegevens up to date. Dit voorkomt dat zij later weer opnieuw moeten inventariseren of veel geld kwijt zijn aan herstelmaatregelen.

Ook het verwerken van revisies doen wij in het Licht Management Systeem (LMS). Zowel bovengronds áls ondergronds: kasten en kabels. Ideaal voor de installatieverantwoordelijke, want het was nog nooit zo makkelijk om op basis van actuele gegevens te bepalen hoe het ervoor staat met installaties, veiligheid en de verplichte inspecties. Het goed vastleggen van eigen netten en zorgvuldig bijhouden van mutaties zorgt er bovendien voor dat aanpalende werkzaamheden goed gedaan kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het IV-schap. Door dit alles in één systeem te regelen, pak je winst op meerdere vlakken.”

Kabels, ovl en kasten borgen in LMS

Nuchtere noorderlingen

We zien met name bij kleinere gemeenten dat één medewerker meerdere disciplines in portefeuille heeft. Of dat in deze tijden van arbeidskrapte er te weinig collega’s zijn. “Zit je met je handen in het haar op het gebied van openbare verlichting? Dan bieden wij uitkomst. Wij zijn met een team van 10 vakidioten die stuk voor stuk openbare verlichting bijzonder leuk vinden en graag met de praktijk bezig zijn. Nuchter zoals verwacht mag worden van noorderlingen en zeer betrokken bij onze opdrachtgevers, helpen we iedere gemeente met veel plezier”, sluit Bert af.

Hulp nodig bij het inventariseren?
Bel de Sherlocks van het NLI – “Wanneer goede observatie noodzakelijk is”.

Heeft u een vraag?