Contact

Een drukte van jewelste onder de grond

Hoe goed heeft jouw gemeente alle kabels in beeld?

We zien het niet altijd, maar ze zijn er wel. Kabels, leidingen en nog meer kabels. Onder de grond razen data, elektriciteit, televisieprogramma’s, telefoongesprekken en internet door duizenden kilometers kabel heen. De Nederlandse grond herbergt bijzonder veel techniek. En daar komt de komende jaren alleen maar meer bij, want de ontwikkelingen gaan razendsnel. Waar veel gemeentes nu druk bezig zijn met glasvezel, vragen 5G en laadpalen ook om een plekje onder de grond. Maar waar is nog ruimte en hoe zorg je dat je slim gaat graven? En ook niet onbelangrijk; heb je alles helder in beeld volgens de regelgeving? Nee, de meeste gemeenten niet. NLI-adviseur Martijn Voigt bedacht dan ook niet voor niets onze nieuwste dienst: het in kaart brengen van alle ondergrondse elektriciteitskabels.

Martin Schluter aan het testen met de VLoc3-pro

3 reden waarom je areaal goed in beeld moet zijn

Martijn heeft jarenlang bij gemeente Lelystad gewerkt en is nu 2 jaar werkzaam bij het Nederlands Licht Instituut (NLI). Wat hem kenmerkt in zijn werk? Hij is ontzettend punctueel en registreert alles consequent. In tegenstelling tot veel gemeenten. Martijn zag dan ook al snel waar veel gemeenten mee worstelen én hoe hij ze daarbij kan helpen.

Martijn: “Als je bij het NLI werkt, kom je verschillende soorten arealen van diverse gemeentes tegen. Denk aan lichtmasten, kabels en  voedingskasten. Bijvoorbeeld tijdens het inventariseren van lichtmasten, tijdens de 3140-inspecties of als we een spreadsheet met areaalgegevens ontvangen van een nieuwe klant. Vaak zie ik dan dat gegevens ontbreken of niet actueel zijn. Dat is niet handig, om meerdere redenen.

  • Allereerst is het voor een inspecteur of monteur veel makkelijker als je weet welke kabels uit een kast lopen en welke mast daarbij hoort. Als dat niet op de tekening staat, is het zoeken naar een speld in een hooiberg.

  • De tweede reden is dat als gemeenten eigen voedingskasten hebben, zij eigenaar zijn. Een trend, want gemeenten zien daar steeds vaker het voordeel van in. Maar, als netbeheerder heb je de plicht om kabels te registeren en deze informatie te delen met het kadaster.

  • De derde reden is dat je deze gegevens nodig hebt voor 3140-inspecties. Vanuit de WIBON (Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken) ben je verplicht dit op orde te houden.

En toch, ondanks deze drie redenen, zien we dat er nauwelijks wordt gedocumenteerd en dat gegevens vaak niet op orde zijn.”

Raz aan het testen

Vastleggen in een beheersysteem

De oplossing? Die is volgens Martijn niet moeilijk. “Het enige wat gemeenten hoeven doen, is alles vastleggen in een beheersysteem. Bij gemeente Lelystad waren wij daar al ver mee. Zelf hield ik alles punctueel bij en verwerkte iedere wijziging consequent. Bij iedere haak en oog die ik tegenkwam, vroeg ik door en zocht het tot in detail uit. Zodat de gegevens in het beheersysteem klopten. Maar, ik begrijp dat dit voor gemeenten soms lastig, onoverzichtelijk en veel werk is. Daarom nemen wij dit graag uit handen. Vanuit daar is het idee voor onze nieuwe dienst geboren: het in kaart brengen van elektriciteitskabels. Het inventariseren van lichtmasten deden we bij het NLI al langer, hetzelfde geldt voor het in beeld brengen van voedingskasten. Nu voegen we daar de 3e laag aan toe: de elektriciteitskabels onder de grond.”

VLoc3-pro

Op pad met een tracer

De inventarisatie van het NLI kent dus uit drie onderdelen die los of tezamen in kaart kunnen worden gebracht. Alle gegevens worden geregistreerd in het Licht Management Systeem (LMS).

Lichtmasten inventariseren: waar staan ze, welke type is het, hoe staan deze erbij, is er schade.

Voedingskasten in kaart brengen: registreren welke mast achter een voedingskast zit, wat voor zekering er in de mast zit, welk nummer op de sticker staat. ‘Bovengronds uitkleuren’ dus.

Nieuw: ondergronds uitkleuren! Martijn legt het uit: “Als je bovengronds uitkleurt, weet je vaak nog niet waar of hoe de kabels lopen. Vanaf nu brengen we dus ook alles onder de grond in kaart. We zetten een signaaltje op de afgaande kabel in de kast, gaan met een tracer over de grond en volgen de kabel. Die kabel meten we in met de geïntegreerde gps-stok. Dus we combineren de gegevens die we ondergronds traceren met de lichtmasten. Dan heb je een complete tekening van wat er op iedere voedingskast zit aan kabels en lichtmasten. Dat is een mooi pakketje dat ons LMS-systeem ingaat.”

Resultaat van uitkleuren kabels in LMS

Alleen maar voordelen

Het is kraakhelder: deze nieuwe dienst levert alleen maar voordelen op. “Je bent als netbeheerder volledig ontzorgd”, aldus Martijn. “Je hebt het hele areaal in beeld. Ideaal bij storingen want een monteur kan gerichter zoeken, ideaal voor de WIBON-regelgeving én ideaal voor de 3140-inspectie. In no-time heb je je documentatie op orde en houd je tijd over. Bovendien kun je zo veilig aan de slag met opgraven, zonder dat kabels schade oplopen. Je bereidt je dus slim voor op de toekomst. Want dat er steeds meer de grond in gaat, is zeker. Dit noemen wij het perfectioneren van de gegevens. Het invullen van de ontbrekende stukjes. Wij gaan voor een 10, daarna is het een kwestie van bijhouden. Het resultaat is een georganiseerde confetti aan kleuren”, sluit Martijn af.

 

Wil je meer weten over deze dienst? Bel Martijn op 06 21 40 52 07 of stuur hem een mail met jouw vragen via martijn.voigt@nederlandslicht.nl

Heeft u een vraag?