Contact

LMS-versie 3 is dé gamechanger voor gemeenten: slimmer, soepeler en persoonlijker

Het Licht Management Systeem (LMS) van het Nederlands Licht Instituut heeft een flinke upgrade gekregen. LMS-3 is live, en de helft van alle gemeenten zijn inmiddels over. Geen grote trom, geen knallende launch-party: gewoon een systeem dat stiller dan ooit z'n werk doet. En dat is precies de bedoeling. "Als het soepel werkt voor de beheerder én voor de aannemer, dan zijn wij tevreden," zegt Niels, directeur van NLI.

De ziel van LMS: alles draait om gebruiksgemak

LMS is meer dan een beheersysteem. Het is een manier van denken over openbare verlichting. En vooral over samenwerken. "We hebben LMS altijd gebouwd met het idee dat álle betrokkenen prettig moeten kunnen werken," legt Niels uit. "Als een aannemer loopt te worstelen met het systeem, dan gaat het gegarandeerd fout."

De techniek en cybersecurity ontwikkelen zich razendsnel: NLI reageert niet alleen, maar pakt de regie. ”We willen niet bijblijven maar vooroplopen”, vertelt Niels. “Daarom is LMS-3 van onder tot boven opnieuw opgebouwd zonder de oude gebruikerservaring weg te gooien. Nieuwe programmeertaal, nieuwe architectuur, nieuwe structuur. Alles zodat je - onbewust - makkelijker kunt koppelen, schuiven en aanpassen. Met als doel: een beheerproces dat soepel loopt, van straat tot scherm.”

Van gedeelde chaos naar eigen regie

Een van de grootste vernieuwingen: elke gemeente krijgt nu z'n eigen database. In de vorige versie deelden alle gemeenten dezelfde landelijke databank. Handig op papier, maar in de praktijk wat minder. Eén wijziging kon per ongeluk gevolgen hebben voor andere gemeenten. "Nu kan iedere gemeente zelf bepalen hoe ze hun data willen vastleggen. In hoofdletters? Met RAL-kleuren? Allemaal prima", aldus Niels.

Dit is meer dan een technische verbetering. Het betekent dat gemeenten hun eigen data kunnen optimaliseren en éindelijk aan de slag kunnen met goede analyses, meerjaren-vervangingsplannen en energierapportages. Omdat ze nu de database kunnen vullen op hun eigen manier. Of zoals Niels het zegt: "Shit in is shit out, dus we zorgen dat er alleen data gebruikt wordt die waardevol is voor gemeenten."

Kleine upgrades, groot gemak

LMS-3 bevat meteen al wat fijne nieuwe snufjes. Gemeenten kunnen nu bijvoorbeeld eigen teksten meesturen bij een storingsmelding. Dus geen saaie standaardmelding meer, maar een boodschap in de toon van je eigen gemeente. Samen met je communicatieafdeling bepaal je: hoe praten wij tegen onze inwoners?

En dit is nog maar het begin. Want LMS-3 is gebouwd op basis van feedback van gebruikers, en dat blijft zo. Niels wil namelijk dat het systeem blijft leven, groeien en verbeteren. "Wij hebben een visie, maar we bouwen samen met de mensen die er elke dag mee werken. Alleen dan werkt het écht. Als je iets aangepast wil hebben omdat het jouw proces makkelijker maakt, dan doen we dat. Mits het natuurlijk niet in strijd is met het belang van andere gebruikers."

Migreren met boerenverstand

Overstappen naar LMS-3 gebeurt per aannemer en regio, zodat je per team in één keer in het nieuwe systeem zit. Iedere migratie vindt plaats op de dag vóór de storingsronde, zodat eventuele bugs direct aan het licht komen. En die waren er, natuurlijk. Maar ze waren klein. En ze zijn opgelost.

"We hebben om en nabij de 60 gemeenten overgezet op LMS-3, nu nog zo'n 60 te gaan. En ja, het wordt inmiddels routinewerk. Maar iedere gemeente verdient onze volle aandacht, daarom nemen we alle tijd. We blijven dit met zorg doen."

En wat komt er nog aan?

Na deze update zit het NLI-team zeker niet stil. “Na de bouwvak werken we aan een nieuwe versie van het dashboard. daarin kunnen aannemers en gemeenten samen de voortgang van projecten, storingen en schades op basis van KPI's volgen. Rapportages voor in de bouwvergadering? Ook dat komt eraan”, deelt Niels enthousiast.

“En we bouwen een module waarmee je als gemeente zelf je vervangingsplan kunt doorrekenen. LMS rekent het voor je uit: welke masten moeten eraan geloven, wat kost dat, en waar staan ze? Dat gaat beheerders ontzettend veel tijd schelen," zegt Niels. "We krijgen regelmatig de vraag om dat voor gemeenten te doen, dus waarom zouden we dat automatiseren? Nou, omdat we het onze klanten zo makkelijk mogelijk willen maken. Dat is nu eenmaal de manier waarop we werken: betrokken, betrouwbaar en bekwaam”, sluit Niels af.

Wil je ook af van onduidelijke data, onnodige handelingen en logge systemen? Bel met het NLI op 038 202 23 22.
Je aannemer zal je eeuwig dankbaar zijn!

Heeft u een vraag?