Contact

Betrokken, betrouwbaar en bekwaam, maak kennis met: Roeland Schelhaas

“Ik adviseer gemeenten en bureaus over elektrische installaties”

Wonend in kasteel Groot Horloo is Roeland Schelhaas altijd maar 12 lichtmasten verwijderd van de snelweg. Vanuit daar reist hij naar kantoor óf naar zijn klanten door heel Nederland. Als projectmanager en adviseur bedrijfsvoering elektrische installaties bijt hij zich met bijzonder veel plezier vast in ieder vraagstuk. Want puzzelen, daar is hij goed in.

Samen met zijn vrouw woont Roeland op een bijzondere locatie in Ermelo. Als hij niet aan het werk is, houdt hij zich bezig met hardlopen en fotografie. En bij dat laatste is licht ook een essentieel onderdeel. Naast zijn rol bij het NLI heeft hij sinds kort nog een veel belangrijkere rol, namelijk die van opa. Zijn koffie? Die drinkt hij pikzwart. Het liefst een dubbele espresso. Dus zet die maar alvast rustig klaar als je Roeland uitnodigt; want hij komt graag bij gemeenten of bureaus op bezoek voor een goed advies, doordrenkt van kennis en expertise. Wees er wel snel bij; want over 5 jaar kan het zomaar zijn dat Roeland met pensioen gaat.

Image by <a href="https://pixabay.com/users/ray_shrewsberry-7673058/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=7658645">Ray Shrewsberry •</a> from <a href="https://pixabay.com//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=7658645">Pixabay</a>

“Ik ben een echte onderzoeker”

Toen Roeland op de mavo zat, wist hij nog niet wat hij wilde gaan doen later. “Toen ik 5 jaar oud was, sloot ik eens een kerstlampje van 12 volt aan op een stopcontact van 230 volt. Dat werkte natuurlijk niet, dus het lampje ging kapot. Toen vond ik elektrotechniek al interessant. Toch duurde het even voordat ik wist welke richting ik op wilde. Na de mavo heb ik uiteindelijk gekozen voor sterkstroomtechniek en ben vervolgens naar de HTS gegaan. Daar ben ik afgestudeerd op een simulatie van een stroomtransformator op een hoogspanningsnet. Daar kwam veel apparatuur bij kijken. Een leuke puzzel waar ik graag indook, ik ben een echte onderzoeker.”

Roeland Schelhaas

Het vakgebied OV is breed: van de inkoop van elektrische energie om lampen te laten branden tot aan het licht dat invloed heeft op hoe jij slaapt.”

Na zijn afstuderen ging Roeland aan het werk. “Ik heb bij een installateur op kantoor gezeten voor het maken van lichtberekeningen van een gebouw. Dat vond ik hartstikke leuk werk. Tijdens mijn militaire diensttijd (dat was toen nog verlicht) heb ik een cursus hoogspanningstechniek gevolgd. Ook dat vond ik interessant. Toen er een vacature bij de NS voorbijkwam, heb ik daar gesolliciteerd omdat ik daar elektrische installaties mocht ontwerpen voor allerlei soorten gebouwen. Daarna ben ik bij de gemeente Arnhem gaan werken, waar ik verantwoordelijk werd voor het ontwerp en beheer van openbare verlichting (OV), en vervolgens bij gemeente Lelystad. Het vakgebied OV is breed. Dit gaat van de inkoop van elektrische energie om lampen te laten branden tot aan het licht dat invloed heeft op hoe jij slaapt, en alles wat daartussen zit.”

Roeland bracht heel wat kennis en ervaring mee, toen hij aan het werk ging bij NLI. Van die stap heeft hij nog geen seconde spijt. “Mijn werkdagen zijn erg afwisselend. Ik ben vanochtend begonnen met het opstellen van een verlichtingsplan voor een ingenieursbureau voor de gemeente Nijmegen. Ik adviseer gemeenten over de bedrijfsvoering van elektrische installaties. Dat houdt in dat ik de tijd bepaal tussen twee opeenvolgende inspecties van installaties. Ik bewaak of personeel van gemeenten die te maken hebben met elektrische gevaren voldoende zijn geïnstrueerd. Ook geef ik adviezen over hoe om te gaan met elektrische installaties en beoordeel ik tekeningen. Dit doe ik voor openbare verlichting installaties, maar ook voor andere elektrische buiteninstallaties zoals rioolgemalen en verkeersregelaars.”

“Ik doe mijn werk niet alleen voor onze klant, ik doe het vooral voor bewoners.”

Waar Roeland blij van wordt? Als de puzzel in elkaar valt. “We denken bij het NLI altijd mee in oplossingen en zorgen dat deze altijd voldoen aan alle eisen. Maar soms is het puzzelen. Ik word altijd heel blij als ik vraagstukken mag uitzoeken en met een resultaat kan komen. Dat ik mensen kan uitleggen hoe bepaalde dingen werken. Waarom mensen weleens last hebben van licht bijvoorbeeld. We zien nog weleens onwetendheid op dat gebied, met alle goede bedoelingen. Als er verkeerde keuzes gemaakt worden, laat ik dat weten. Want uiteindelijk zijn de bewoners van de gemeenten voor wie ik werk de klant. Ik wil goede openbare verlichting voor die bewoners.”

Een mooi voorbeeld is een opdracht van een aannemer die voor Rijkswaterstaat werkt. “Dat was echt een flinke klus”, vertelt Roeland. “Het ging om een klacht over licht, waarbij bewoners last hadden van verlichting van de snelweg. Die verlichting stond op een viaduct van 13 meter hoogt, de lichtmasten waren 25 meter hoog. Die mensen keken vanuit de woonkamer direct in die lichten. Ik heb me behoorlijk moeten verdiepen in de theoretische kennis: wat is nou de oplossing om die overlast te beperken? Maar we hebben de oplossing. Door 4 masten te verwijderen en 6 masten op lagere hoogte (10 meter) terug te plaatsen, zou de overlast tot een minimum beperkt moeten zijn. Dat is het leuke, dat puzzelen rondom de grenswaarde en onderzoeken of er in een bepaalde richting te veel licht schijnt. Een leuke opdracht die we succesvol kunnen afronden.”

“Ik heb echt een droombaan bij een geweldige organisatie.”

Niet alleen Roelands werk vindt hij erg leuk, ook het team. “De werksfeer is geweldig. We zijn een hele platte organisatie, iedereen is gelijk. En iedereen mag zijn wie hij of zij is. Mijn dochter is een collega, en dat zegt genoeg. Als ik NLI geen goede werkgever vond, had ze hier nu niet gezeten. Er was een vacature en zij vroeg aan mij ‘is dat niet wat voor mij?’. Ze past goed in het team. We hebben heel veel kennis en knowhow op het gebied van inventariseren en beheer, maar zijn ook een lerende organisatie. Dat moet ook, want de techniek blijft ontwikkelen. Ik heb echt een droombaan bij een geweldige organisatie”, sluit Roeland met een brede glimlach af.

 

 

Worstel jij met een vraagstuk op het gebied van een elektrische installatie? Geen zorgen. Als jij zorgt voor een sterke bak dubbele espresso, zorgt Roeland ervoor dat hij met een oplossing komt en de puzzel oplost. Hoe complexer de vraag, hoe beter. Bel Roeland op 0611293787 en daag hem gerust eens uit!

Heeft u een vraag?