Contact

Een terug- en vooruitblik: fijne zomer!

Voor veel mensen begint de vakantie-voorpret al te kriebelen en de zon laat zich steeds meer zien. De zomer komt eraan! Het teken dat de helft van 2024 er alweer opzit. Een mooi moment om even kort terug te blikken.

Halverwege het jaar is altijd een mooi moment om eens terug te kijken. Wat is er de afgelopen maanden allemaal gebeurd? Als we dat doen, vallen ons twee dingen op. Het eerste is dat we aan de vooravond staan van een nieuwe fase in de verlichtingswereld. Het andere is dat we steeds bewuster bezig zijn met het effect van kunstlicht op de natuur. We duiken er hieronder wat dieper in!

 

Energieke markt

Eerlijk is eerlijk, openbare verlichting is jarenlang een ondergeschoven kindje geweest in gemeenteland. Een ‘moetje’. We zien nu dat gemeenten het steeds serieuzer nemen. En gaan onderzoeken hoe ze met openbare verlichting willen omgaan. Hoe dit komt? Wij merken dat het steeds meer doordringt dat voorschrijven anno 2024 echt niet meer kan. Dit zorgt ervoor dat de openbare verlichting vernieuwde aandacht krijgt binnen gemeentelijke organisaties. Op de vakbeurs ‘Ruimte en Licht’ in Houten zagen we dan ook een onderzoekende houding. We zagen meer bezoekers op de stands dan in voorgaande jaren. Er waren er velen die openstonden voor informatie, andere partijen spraken dan gebruikelijk en nieuwe mogelijkheden ontdekten. Dat gaf hen, maar ook ons, heel veel energie!

Wat ook energie gaf, was dat BeeGrateful samen met ons op de beurs stond. Een prachtig initiatief om lichtmasten te verrijken met bijenhotels. En dat brengt ons meteen op trend nummer 2: er is steeds meer aandacht voor de effecten van kunstlicht op mens en natuur.

Innolumis Enschede

Effect op mens en natuur

Fel, wit licht met veel blauw is niet goed voor onze nachtrust. Je komt dan lastiger in slaap. Maar wist je dat dat felle licht ook effect heeft op de natuur en insecten? Vooral ’s nachts. Daarom is onder andere de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde betrokken bij het onderzoek van het effect van licht op de natuur. De oplossing? Werken met warmere lichtkleuren. Verschillende fabrikanten spelen daar al op in en 2200 en 2700 kelvin winnen steeds meer aan populariteit. Natuurlijk is het wel belangrijk dat we het oorspronkelijke doel van verlichting niet uit het oog verliezen: sociale veiligheid en verkeersveiligheid. Gelukkig biedt ledverlichting de kans om warmer licht te laten zien, waarbij objecten toch nog goed te zien zijn. Daarnaast behalen steeds meer fabrikanten het ‘Dark sky certificaat’. Zo tonen zij aan dat er geen licht naar boven schijnt; en dat betekent geen lichtvervuiling. Positieve ontwikkelingen vinden wij!

15-jarig jubileum

Genoeg achterom gekeken, tijd voor de toekomst. En daar komt iets leuks aan, want in juli bestaan we 15 jaar! In 2009 begon Bert met het inventariseren van openbare verlichting. Met zijn doorpakmentaliteit en de wens om klanten echt te helpen, heeft hij de basis gelegd van ons LMS. Nu, 15 jaar verder, zijn we uitgegroeid tot een gerenommeerde partij met een stevige basis in Nederland. We voelen ons allemaal beheerder en weten hoe het is om op die stoel te zitten. Na de zomer vieren we deze mooie mijlpaal. Daarover later meer, als iedereen lekker is uitgerust. 

Fijne zomer!
Tot slot; onze bereikbaarheid in de zomer. Daarover kunnen we kort zijn: wij werken (om en om) de hele zomer door. We zijn er dus om ook op zonnige dagen verlichting te brengen. Fijne zomer gewenst, namens het hele NLI-team!

Heeft u een vraag?