Maak kennis met: Martin Schluter
In zijn vrije tijd vind je Martin Schluter toerend op zijn mountainbike of in de sporthal waar hij de volleybalvelden voor het eredivisieteam mee opbouwt. Wonend in Apeldoorn, samen met zijn vrouw en 2 kinderen, werkt hij nu bijna 2 jaar bij het NLI als expert op het gebied van verkeersregelinstallaties en met kennis van tekenen in AutoCAD en Microstation. Maar ook is Martin bedreven in het uitvoeren van NEN3140-keuringen en inventarisaties, waarbij hij het hele verlichtingsareaal van gemeentes in beeld brengt.
“Ik breng voor gemeentes het hele ov-areaal in beeld”
In 2022 begon Martin als werkvoorbereider/engineer bij het NLI. Na zijn jarenlange werkervaring op het gebied van verkeersinstallaties slaat hij een nieuwe weg in, richting openbare verlichting. “Ik wilde wat anders gaan doen en nieuwe dingen leren. Via oud-collega’s kwam ik bij het NLI terecht. In het begin zat ik vooral binnen om lichtberekeningen te maken. Daarnaast waren er vanuit mijn vorige baan opdrachtgevers die nog steeds aan mij vroegen om verkeersontwerpen te maken en revisies te verwerken, dus dat doe ik ook nog. Maar ondertussen leer ik lichtberekeningen en ontwerpen maken, om te bepalen waar verlichting moet komen staan.”
Het is voor iedere gemeente essentieel om goed in kaart te hebben wat er nu precies staat aan verlichting. Gelukkig kan Martin dit voor je in beeld brengen. “Regelmatig ben ik buiten te vinden. Dat zijn we op pad om NEN-inspecties uit te voeren, kabels onder de grond in kaart te brengen of lichtmasten te inventariseren. Ik vind het prettig om veel buiten te zijn en niet elke dag hetzelfde te doen. Die afwisseling is fijn.”
“Ik kwam erachter dat openbare verlichting ook interessant was”
Van tekenen naar inventariseren
AutoCAD vond Martin op school al een leuk tekenprogramma. Daarvan wilde hij meer leren. Hij rolde van de ene functie in de andere en kwam zo steeds verder in het vak van verkeersregelinstallaties. Maar ook kwam er soms een ontwerp van openbare verlichting voorbij. Zo heeft hij zijn collega’s Roeland en Martijn leren kennen. “Ik kwam er steeds meer achter dat openbare verlichting meer inhield dan ik had gedacht. Het tekenen kan ik heel goed, daarin ben ik snel en handig. Maar ik wil niet alleen tekenen, ik wil ook weten waarvoor of waarom ik iets teken. Nu ben ik veel meer bezig met de redenen; waarom plaatsen ze die lantaarn op die positie? Daarover leer ik binnen het NLI heel veel.”
Het verhaal erachter
Met klanten projecten doornemen? Dat vindt Martin alleen maar leuk. Want juist dan krijgt hij het verhaal achter de aanvraag mee. “Of het nu gaat om verkeersinstallaties intekenen, controleren, of inventarisaties van openbare verlichting verzorgen; ik wil klanten ontzorgen. Verder helpen. Dat vind ik leuk. Ik hoor ook vaak terug dat ik goed bereikbaar ben en helder communiceer. Daarnaast wil ik blijven leren, alle kansen om verder te groeien binnen het NLI pak ik aan.”
“Ieder heeft zijn of haar eigen expertise en dat maakt het team zo sterk.”
Fijne collega’s
Martin heeft 14 jaar gewerkt zonder directe collega’s. Hoezeer hij dat miste, merkt hij nu pas. “Ik ervaar bij het NLI dat collega’s heel belangrijk zijn en dat het waardevol is om met elkaar te sparren. Te overleggen. Dat heb ik eigenlijk altijd gemist. Het team van NLI is supergezellig. Het is geen groot bedrijf, iedereen kent elkaar. Ieder heeft zijn of haar eigen expertise en zo vullen we elkaar mooi aan en vormen we een sterk team. De sfeer is goed. Ook de uitjes, waarbij de aanhang mee mag, zijn altijd erg gezellig. Dat is teambuilding! Ik heb dus absoluut geen spijt van deze stap”, sluit Martin af.
Wil jij het verlichtingsareaal goed in beeld brengen? Geen zorgen. Zodra Martin zijn groene thee met honing heeft opgedronken, gaat hij met veel plezier op pad om alles tot in detail in kaart te brengen. Een vraag over verkeersinstallaties, openbare verlichting of behoefte aan een gesprek om te kijken waarmee we een gemeente kunnen ontzorgen? Ook die expertise zet hij graag voor je in.