Contact

5G op lichtmasten heeft grote impact op gemeenten

De introductie van het mobiele 5G-netwerk en de plaatsing van antennes voor 5G op lichtmasten heeft grote impact op gemeenten: voor hun beleid én het beheer van de openbare verlichting. Het besef van de impact begint te groeien.

5G op lichtmasten is nodig omdat voor dit mobiele netwerk veel meer antennes nodig zijn.

5G op lichtmast: waarom eigenlijk?

Internet wordt steeds intensiever gebruikt. Daardoor ontstaat steeds meer behoefte aan snellere verbindingen om steeds grotere hoeveelheden data uit te wisselen. Deze ontwikkeling wordt ook nog eens gestimuleerd door de opmars van het ‘Internet of Things’ (IoT). Hierbij zijn steeds meer ‘slimme apparaten’ (van slimme smart city lichtmasten, verkeerslichten en koelkasten tot je thermostaat in de woonkamer) straks verbonden met internet.

Om dit mogelijk te maken, wordt tot 2025 het mobiele 5G-netwerk uitgerold als opvolger van 4G. Het nieuwe netwerk is sneller omdat het werkt op een hogere frequentie. 5G is ongeveer honderd keer sneller dan 4G (datasnelheid stijgt van 100 megabit per seconde tot wel 10 gigabit). Hiervoor zijn alleen wel veel meer zendmasten en antennestations nodig, want een hogere frequentie heeft een kleiner bereik.

5G-antennes hebben een bereik van ongeveer tweehonderd meter (zie ook dit artikel over 5G met filmpje). Daarom gaan providers veel meer antennes plaatsen. Zeer interessant hiervoor zijn lantarenpalen en andere lichtmasten, die toch al in de openbare ruimte staan. Hierdoor wordt 5G op lichtmasten de komende jaren een belangrijk thema.

5G is ook nodig voor het Internet of Things (IoT)

Wat betekent openbare verlichting met 5G antennes voor gemeenten?

De plaatsing van 5G op lichtmasten heeft grote impact op gemeenten en het beheer van de openbare verlichting. Gemeenten spelen een belangrijke rol bij de uitrol en daarna bij het beheer van lichtmasten met 5G-antennes. De Telecomwet verplicht gemeenten om kleine antennes op openbare gebouwen, lantaarnpalen en ander ‘straatmeubilair’ toe te staan.

Hierdoor ontstaan (civiel)technische uitdagingen (bijvoorbeeld lichtmasten aanpassen) en nieuwe vraagstukken rond het beheer van openbare verlichting, bijvoorbeeld met LMS. Want een lichtmast mét 5G-antenne moet bij schade waarschijnlijk veel sneller vervangen worden. Ook kan het gebeuren dat investeerders openbare lichtmasten willen overnemen. Maar wat betekent dat voor een gemeente of andere beheerder van openbare verlichting? En hoe moeten zij met dit soort aanvragen omgaan?

Beheer van lichtmasten met 5G kan in LMS.

Hulp met beleid, ontwerp en beheer voor 5G

Het NLI helpt bij deze uitdagingen met advies voor de openbare verlichting, ontwerpvragen en het beheer. Van advies bij de beleidsvorming en ontwerp (o.a. keuze van lichtmasten) tot bijvoorbeeld vraagstukken rond het herstellen en verhalen van schades aan lichtmasten. Ook de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) biedt gemeenten ondersteuning op dit gebied.

Momenteel groeit de aandacht van gemeenten voor 5G op lichtmasten ziet directeur Bert Stegeman van het NLI. “Het is voor nu nog een deelgebied bij de hele uitrol van 5G, maar wel een belangrijke. Dat besef begint inmiddels te groeien en wordt de komende jaren alleen maar groter als de uitrol vordert. Het is verstandig om hier nu al over na te denken om straks niet ‘overvallen’ te worden door de keuzes die dan opeens nodig zijn”, adviseert Stegeman.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de impact van 5G op openbare verlichting? Stuur dan een e-mail naar het NLI.

 

 

 

Ook interessant
LMS: klaar voor Smart City en 'smart' verwerking van storingsmeldingen openbare verlichting

Klaar voor Smart City met nieuwe functionaliteiten LMS

Het NLI heeft de afgelopen tijd veel nieuwe functionaliteiten en koppelingen toegevoegd aan beheerpakket LMS voor de openbare verlichting. Gebruikers zijn hierdoor ook klaar voor Smart City en nieuwe, slimme verwerking van storingsmeldingen. Bekijk hier de nieuwste functies en koppelingen.

lees meer
Dynamisch warm wit licht voor de winter

Dynamisch licht en lichtreflecties rond Dorpskerk in Vaassen

In Vaassen heeft het NLI dit jaar een bijzonder lichtarchitectuur project gerealiseerd rond een kerk met plein en winkelstraat. Hierbij is gebruikgemaakt van reflecties van de kerk voor de verlichting van het omliggende gebied. Ook is gewerkt met dynamisch wit licht: in de zomer koel wit en in de winterperiode automatisch warm wit.

lees meer

Nachtschouw module voor efficiënte inventarisatie defecte lichtmasten

Met de nachtschouw module kan de inventarisatie van defecte lichtmasten voortaan uiterst efficiënt worden uitgevoerd. Met deze optie geopend op de mobiele telefoon, tablet of iPad is het in kaart brengen van de defecte masten een fluitje van een cent. 

lees meer

Heeft u een vraag?