Contact

Nachtschouw module voor efficiënte inventarisatie defecte lichtmasten

Met de nachtschouw module kan de inventarisatie van defecte lichtmasten van de openbare verlichting (ook wel: aan-uit-schouw) voortaan veel sneller, eenvoudiger en efficiënter worden uitgevoerd. Met deze nieuwe app voor de mobiele telefoon, tablet of iPad is nachtelijk speuren naar kapotte lichtmasten verleden tijd. Een aannemer of andere uitvoerende rijdt rond met de auto, ziet zijn route op het scherm en registreert alleen de lichtmasten die niet blijken te werken.

  • Nachtschouw app voor efficiënte inventarisatie defecte lichtmasten

Inventarisatie voor veiligheid verlichting op straat

De nachtelijke inventarisatie van defecte lichtmasten wordt periodiek uitgevoerd in opdracht van de beheerder van openbare verlichting (vaak een gemeente). Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor de veiligheid van de verlichting op straat. Vaak voert een aannemer de nachtschouw uit als onderdeel van een onderhoudscontract. Dit nachtelijke werk is niet erg populair, kost in de praktijk flink wat tijd (en geld) en vereist ook kennis van de openbare verlichting.

De nieuwe tool neemt deze nadelen weg. Het werk kan een stuk efficiënter en sneller worden uitgevoerd, met minder speurwerk. De inventarisatie van defecte lichtmasten is bovendien eenvoudig in etappes en met meerdere personen uit te voeren, ook zonder kennis van lichtmasten. Iedereen met een rijbewijs kan het doen, bijvoorbeeld studenten die een bijbaan zoeken.

Hoe werkt de nachtschouw tool?

Deze tool is een speciale module van het Licht Management Systeem (LMS) van het Nederlands Licht Instituut (NLI). De areaalgegevens van de beheerder over alle lichtmasten worden in de module geladen. Dit kan ook als zij niet werken met het LMS van het NLI. Daarna kan de aan-uit-schouw beginnen. De gebruiker klikt op zijn scherm op de startknop en gaat rijden. Op het scherm ziet hij zichzelf – net als bij een navigatiesysteem – en ook alle lichtmasten en de afgelegde route. Alle gepasseerde lichtmasten worden als werkend opgeslagen. Blijkt een lichtmast niet te werken, dan is die eenvoudig aan te klikken op het scherm.

Dat is een heel verschil met de oude situatie waarbij iemand die een nachtschouw uitvoerde regelmatig uit de auto moest stappen. Om in weer en wind met een zaklamp op zoek te gaan naar een lichtmastnummer. Nu is op de mobiele telefoon of tablet (met 4G-verbinding) dankzij GPS direct te zien waar de uitvoerende zich bevindt en welke lichtmast hij moet aanklikken. De geselecteerde mast kleurt rood. Je kunt dus ook niets overslaan of dubbel doen. Dat zie je meteen. Als meerdere personen een aan-uit-schouw uitvoeren, kunnen zij (in etappes) verdergaan waar anderen gebleven waren.

Kostenbesparing door efficiënte inventarisatie openbare verlichting

Het NLI heeft de tool ontwikkeld om zelf de nachtelijke inventarisatie van defecte lichtmasten uit te voeren voor opdrachtgevers. Dat bevalt zo goed dat deze nu ook beschikbaar is gemaakt voor andere partijen zoals aannemers. De efficiënte inventarisatie van openbare verlichting zorgt voor een flinke besparing van tijd en dus voor kostenbesparing, terwijl de kwaliteit van de uitkomsten hoog is. Het systeem genereert bovendien eenvoudig de rapportage voor de opdrachtgever.

De nachtschouw app komt dus niet alleen ten goede aan de veiligheid van de verlichting op straat, maar ook aan efficiency en kostenbesparing. Uiteraard is het wel belangrijk dat een beheerder beschikt over een goede database met lichtmasten in de openbare ruimte. Hiervoor kan het NLI uiteraard ook zorgen met een reguliere inventarisatie van de openbare verlichting.

Heeft u nog vragen?

Wilt u meer weten over deze nieuwe tool? bel dan met Niels van 't Hof op 06 46 13 55 45

Ook interessant

Inventarisatie openbare verlichting

Een inventarisatie van openbare verlichting bestaat uit het in kaart brengen van alle lichtmasten met de registratie van alle voor u relevante informatie van iedere lichtmast. Deze inventarisatie van lichtmasten is de basis voor goed beheer.

lees meer

LMS Software Beheer

LMS is hét online lichtmanagement systeem voor de openbare verlichting. Hiermee kunnen gemeenten en andere beheerders al hun lichtmasten eenvoudig centraal beheren. Na een inventarisatie zijn alle gegevens voortaan eenvoudig bij te houden in het LMS. Daardoor is steeds opnieuw inventariseren verleden tijd.

Vraag hier uw gratis demo aan

lees meer

Heeft u een vraag?