Inventarisatie openbare verlichting

Een inventarisatie van openbare verlichting bestaat uit het in kaart brengen van alle lichtmasten met de registratie van alle voor u relevante informatie van iedere lichtmast. Deze inventarisatie van lichtmasten is de basis voor goed beheer.

Het NLI verzorgt ook de inventarisatie van openbare verlichting voor beheerders zoals de gemeente.

Bedenk vooraf goed welke informatie de inventarisatie u moet opleveren. Op basis hiervan bepalen wij het format voor het inventariseren van uw lichtmastbestand. Uiteraard kunnen wij ook helpen om deze doelen te bepalen.

Het juiste format zorgt ervoor dat de gegevens eenvoudig te implementeren zijn in uw beheersysteem voor openbare verlichting. Uiteraard kunt u hiervoor ook ons licht management systeem (LMS) benutten. Na de implementatie zorgen wij voor de kwaliteitsborging, zodat het gegevensbeheer in uw dagelijks werkprocessen wordt meegenomen. Het inventariseren doen wij met eigen personeel.

"Voor het inventariseren van openbare verlichting geven wij als enige een garantie af dat uw lichtmastbestand na de inventarisatie voor minimaal 98% overeenkomt met de praktijk."

Inventarisatie van lichtmasten in de openbare ruimte met de LMS beheersoftware.

Inventariseren lichtmastbestand met ons LMS

Het inventariseren van uw lichtmastbestand met ons eigen beheersysteem LMS levert een aantal extra voordelen op. Hierdoor kunnen wij de resultaten al direct opnemen in dit centrale lichtmanagementsysteem. Na de inventarisatie kunnen wijzigingen steeds eenvoudig worden bijgehouden door betrokkenen. Daardoor is steeds opnieuw inventariseren verleden tijd. Ook het aanmelden en oplossen van storingen is eenvoudiger en efficiƫnter voor iedereen, doordat aannemers en monteurs ook met dezelfde data kunnen werken (in het LMS of gekoppeld aan hun systeem). Daarnaast zorgt ons beheersysteem automatisch voor de terugkoppeling naar melders van storingen.

Inmeten lichtmastbestand met GPS

Om het lichtmastenbestand te gebruiken voor GEO-gerelateerde systemen (zoals GIS-pakketten en navigatiesystemen) is de meest nauwkeurige methode om lichtmasten in te meten met GPS-apparatuur. Wij beschikken over deze apparatuur en zorgen dat de X en Y-coƶrdinaten in uw beheersysteem ook echt kloppen met de plekken waar de lichtmasten buiten staan.

Onze werkwijze bij inventarisaties

Voordat wij inventarisaties voor openbare verlichting starten, bespreken wij altijd met een opdrachtgever welke gegevens gewenst zijn en hoe wij die het best kunnen aanleveren voor het beheersysteem. Daarna gaan wij te voet op pad voor het inmeten. Mogelijk stellen wij nog vragen over eigendommen van lichtmasten (woningbouwcorporatie, provincie etc.). Ook gevaarlijke situaties (zoals kapotte mastdeuren) melden wij direct. Na een veld-dag verwerken wij direct de gegevens met alle informatie nog vers in ons hoofd.

Stickeren straatverlichting

Om een lichtmast te lokaliseren, heeft deze een duidelijke identiteit (ID) nodig. In de praktijk is dat vaak een sticker met een straatnaam en mastnummer. Dit zorgt ervoor dat alle betrokkenen het over dezelfde lichtmast hebben. Bij een verstoring in de straatverlichting kan een burger de betreffende identiteit eenvoudig doorgeven. Bij gebruik van ons LMS kunnen melders de betreffende lichtmast eenvoudig aanklikken op een kaart.

Vullen van uw beheersysteem

De uitkomsten van een inventarisatie in de openbare ruimte leveren wij aan op de gewenste manier: in ons LMS, een totaalbestand met het gewenste format in Excel of wij muteren de gegevens direct voor uw eigen beheerpakket.