Contact

Dynamisch licht en lichtreflecties rond Dorpskerk in Vaassen

In Vaassen heeft het NLI dit jaar een bijzonder lichtarchitectuur project gerealiseerd rond een kerk met plein en winkelstraat. Hierbij is gebruikgemaakt van reflecties van de kerk voor de verlichting van het omliggende gebied. Ook is gewerkt met dynamisch wit licht dat in de zomer koel wit licht geeft en in de winterperiode automatisch warmer wit licht.

Kerk met dynamisch licht koel wit voor de zomer

Centrumplan Vaassen

In opdracht van de gemeente Epe is het gebied rond de Dorpskerk in Vaassen opnieuw ontwikkeld. Het NLI zorgde hierbij voor de lichtvisie, lichtarchitectuur en de lichtberekeningen. Bij dit project is nauw samengewerkt met civiel technisch projectbureau Anacon Infra dat het Centrumplan Vaassen ontwikkelde. Samen met IndustrieLicht – leverancier van de diverse armaturen – en onze wens om dynamisch wit licht toe te passen, hebben wij onze wensen binnen het gestelde budget kunnen realiseren.

Dynamisch licht warm wit voor de winter

Nuances en doorkijkjes door reflecties

Vanwege het gebruik van het gebied is gebruikgemaakt van reflecties via de kerk. Zonder overal masten te plaatsen voor de straatverlichting komt er zo toch sfeervol licht op plaatsen waar dit gewenst is. De beleving van gebruikers van het gebied met winkels en horeca rond het plein, wordt zo gestuurd met lichtaccenten en doorkijkjes.

De kleurnuances in de zomer en winter versterken dit effect. “Dat past in dit gebied met veel terrasjes. Daar is een meer intieme sfeer gewenst, met licht op de plaatsen waar dat moet, maar niet zo strak uitgelicht als een voetbalveld”, schetst Bert Stegeman van het NLI.

Dynamisch licht warm wit winter

Bewust afwijken van praktijkrichtlijn NPR

Om de juiste accenten, nuances en reflecties te bereiken, is bewust afgeweken van de Nederlandse Praktijkrichtlijn voor openbare verlichting (NPR 13201-1). “Juist vanwege het gebruik en de beleving van het gebied en de gewenste nuances hebben we onderscheidende aanpassingen voorgesteld. Het moet immers niet gaan over licht, maar over zicht”, stelt John Vranken.

De kabels voor de meer standaardtoepassing van lichtmasten zijn wel aangelegd. Na het ervaren van het resultaat hoefden die echter niet meer geplaatst te worden. Het project is dit voorjaar gerealiseerd. Nu het ‘s avonds weer eerder donker wordt, gaan steeds meer mensen het resultaat (ook onbewust) ervaren.

Dynamisch licht koel wit zomer

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit project, onze lichtarchitectuur of dynamisch licht? Stuur dan gerust vrijblijvend een e-mail naar John Vranken.

Ook interessant
LMS: klaar voor Smart City en 'smart' verwerking van storingsmeldingen openbare verlichting

Klaar voor Smart City met nieuwe functionaliteiten LMS

Het NLI heeft de afgelopen tijd veel nieuwe functionaliteiten en koppelingen toegevoegd aan beheerpakket LMS voor de openbare verlichting. Gebruikers zijn hierdoor ook klaar voor Smart City en nieuwe, slimme verwerking van storingsmeldingen. Bekijk hier de nieuwste functies en koppelingen.

lees meer

Lichtarchitectuur

Het NLI verzorgt voor gemeenten en andere beheerders ook de lichtarchitectuur voor gebouwen en openbare verlichting. Zoekt u een lichtarchitect voor de openbare ruimte of advies hierover voor speciale gebouwen, winkelcentra, stations- of uitgaansgebieden? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

lees meer

Heeft u een vraag?