Lichtarchitectuur

Het NLI verzorgt voor gemeenten en andere beheerders ook de lichtarchitectuur voor gebouwen en openbare verlichting en straatverlichting. Dus zoekt u een lichtarchitect voor de openbare ruimte of advies hierover voor speciale gebouwen, winkelcentra, stations- of uitgaansgebieden? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Bij lichtarchitectuur staat de beleving van gebruikers centraal en de samenhang tussen beeld en budget en met de totale omgeving. Bij ons kijkt een lichtarchitect altijd integraal naar de omgeving en houdt bij het ontwerp voor de lichtarchitectuur ook rekening met bijvoorbeeld de groenvoorziening of omgevingsgeluiden.

Wat doet een lichtarchitect met de openbare verlichting?

Net als in het theater of bij concerten heeft licht in de nachtsituatie een enorme invloed op het decor van een wijk, centrum of gebouwen. Zo is de lichtarchitectuur en openbare verlichting direct van invloed op de aantrekkelijkheid, veiligheid, toegankelijkheid en de beleving daarvan. Het gaat daarbij vooral om aandacht voor een gebouw, object of gebied. De situatie van dag en nacht wordt op elkaar afgestemd, maar een lichtarchitect verlegt de aandacht vaak naar andere elementen in de nachtsituatie. Die keuzes stemt een lichtarchitect af op de doelen en wensen van een opdrachtgever en op het gebruik van de omgeving.

Een lichtarchitect voor openbare verlichting stemt doelen en wensen van een opdrachtgever af op het gebruik van de omgeving.

Advies over lichtarchitectuur en straatverlichting in de openbare ruimte

Naast het ontwerp voor de lichtarchitectuur geven wij ook advies over de inzet van een lichtarchitect en lichtarchitectuur voor straatverlichting en andere verlichting in de openbare ruimte.

"Betrokkenheid bij de lichtarchitectuur van begin tot en met de oplevering is voor ons vanzelfsprekend."

Bij het ontwerp is creativiteit het sleutelwoord, maar wel in samenhang met de uitvoerbaarheid en natuurlijk het budget. Het creatieve proces is ook altijd afgestemd op hoe het buiten gerealiseerd wordt. Want het moet technisch en financieel wel goed uitvoerbaar zijn. Daarna blijven wij ook nauw betrokken bij de aanleg van installaties en de oplevering van projecten.

Voorbeeld van lichtarchitectuur van NLI in de praktijk.

Samenhang lichtarchitectuur met LMS en andere diensten

Ook na de oplevering kunnen opdrachtgevers natuurlijk gebruik blijven maken van onze diensten voor de openbare verlichting. Opdrachtgevers die gebruikmaken van ons beheersysteem voor openbare verlichting (LMS) kunnen voor het beheer van de opgeleverde lichtarchitectuur ook bouwtekeningen en technische gegevens over armaturen of bijvoorbeeld lensconfiguraties centraal opslaan in het LMS.

Voorbeelden van onze lichtarchitectuur voor de openbare ruimte

In de loop van de tijd heeft het NLI vele projecten mogen realiseren in de openbare ruimte. Dat begon ooit met de lichtarchitectuur voor het Rathuis in Berlijn. In Nederland verzorgden wij meer recent de lichtarchitectuur voor bijvoorbeeld het Centrumplan Almelo.  Onderstaand een aantal voorbeeld van onze projecten.

De foto rechts is van de DRU Cultuurfabriek in Ulft (Gemeente Oude IJsselstreek).

Hieronder ziet u meer voorbeelden.