Contact

Lichtvisie: het masterplan voor stedelijke ontwikkeling en licht

De lichtvisie voor openbare verlichting is in opmars in Nederland. Vooral door het besef dat stedelijke ontwikkeling en licht onlosmakelijk verbonden zijn. De lichtvisie is het ‘masterplan’ voor de langere termijn om de sfeer en openbare verlichting van een stad of gebied te kunnen sturen. Het NLI ontwikkelt samen met gemeenten lichtvisies en heeft hier al veel ervaring mee.

 

Waarom een lichtvisie?

De lichtvisie zorgt voor een integraal stadsbeeld met een sterkere beleving van de omgeving. Hiermee wordt het verhaal van een stad versterkt, bijvoorbeeld door het uitlichten van gebouwen en accentueren van bijzondere locaties.

De leefbaarheid en het economisch succes van steden zijn belangrijke motieven om een lichtvisie te ontwikkelen. Het gaat om het onderscheidend vermogen en de concurrentiekracht van steden. Een gezellige binnenstad trekt meer bezoekers en toeristen, die ook nog eens langer blijven. Ook wordt een stad of gebied hierdoor meer gewaardeerd door inwoners en ondernemers. Dat komt weer ten goede aan het ondernemersklimaat. In andere landen (zoals Frankrijk) werken ze daarom al tientallen jaren met lichtvisies. In Nederland is dit pas recenter op gang gekomen.

Heeft u een vraag?