Lichtplannen en lichtberekening

Het NLI is het onafhankelijk adviesbureau voor het opstellen van lichtplannen en het maken van lichtberekeningen in de openbare ruimte. Onze adviseurs maken geen lichtplan zonder gebiedskennis en zijn altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op de markt. Dat nemen wij allemaal mee in onze adviezen bij de lichtberekening en het opstellen van lichtplannen voor de openbare verlichting.

Het NLI zorgt ook voor het opstellen van lichtplannen voor openbare verlichting.

Verlichtingsplan en lichtberekening van klein tot groot

Door onze onafhankelijke rol zijn wij een betrouwbare partner voor gemeenten en andere beheerders bij het opstellen van lichtplannen voor de openbare ruimte. U kunt bij ons altijd rekenen op vakkundige, correcte en eerlijke berekeningen. De lichtplannen die wij maken, lopen uiteen van klein tot zeer groot, met complete TCO berekeningen. Maar ook voor een pragmatisch verlichtingsplan (bijvoorbeeld met een Dialux berekening en stippenplan in AutoCAD) kunt u bij ons terecht.

Voorbeeld van een lichtplan voor de openbare ruimte

Bekijk hier een voorbeeld (PDF) van een groot lichtplan zoals wij dat hebben opgesteld voor de openbare ruimte.

Het NLI zorgt ook voor maken van de lichtberekening voor openbare verlichting.

Wat kunt u verwachten van onze lichtplannen voor openbare verlichting?

Het meest belangrijk voor ons is de tevredenheid van opdrachtgevers en betrokkenen na de realisatie van een verlichtingsplan. Kwaliteit staat daarbij altijd voorop. Samen met opdrachtgevers bepalen wij de koers en daarna gaan wij het lichtplan en de lichtberekening opstellen.

"De toekomstige beleving van lichtplannen maken wij zichtbaar met 3D-visualisaties en presentaties."

Het toekomstige beeld na de realisatie van een lichtplan maken wij al vroegtijdig zichtbaar (3D-visualisaties). Naast de techniek worden daarin vooral de beleving en effecten van een lichtplan goed zichtbaar. Als het gewenst is, organiseren wij inloopavonden en presentaties voor omwonenden en andere betrokkenen. Ook zorgen wij voor goede rapportages, voor techneuten en voor eindgebruikers. Onze rapportages hebben altijd een duidelijke opbouw: met een analyse van de huidige situatie, de alternatieven voor de nieuwe situatie en advies over bijvoorbeeld welke lichtmast en armatuur voor een specifieke situatie de beste keuze is.

LED verlichting en armaturen in de openbare ruimte hebben veel veranderd, ook voor lichtberekening en kostenberekening van beheerders van openbare verlichting.

Lichtberekening en kostenberekening LED armaturen in de openbare ruimte

De komst van LED verlichting en armaturen voor de openbare ruimte heeft veel veranderd voor de mogelijkheden met openbare verlichting. LED-straatverlichting is een kosteneffici√ęnte en duurzame keuze voor gemeenten en andere beheerders van verlichting in de openbare ruimte. Lichtplannen vragen vooral om een goede visie op het gebruik van LED armaturen in de openbare ruimte. Uiteraard kunnen onze adviseurs naast dit lichtplan ook de lichtberekening en kostenberekening maken voor deze straatverlichting en openbare verlichting.

Heeft u zelf al een keuze gemaakt voor een LED armatuur voor openbare verlichting? Dan is het handig bij een profielwijziging of verplaatsing een lichtberekening te maken, zodat direct de correcte configuratie besteld kan worden.

Uitdagingen bij grote lichtplannen

Welke uitdagingen komen in de praktijk vaak aan bod bij het realiseren van grote lichtplannen? Denk dan bijvoorbeeld aan de volgende vragen en uitdagingen:

  • Welke LED armatuur is geschikt voor de nieuwe situatie?

  • Welke LED armatuur is qua TCO (Total Cost of Ownership) het meest interessant?

  • Wilt u bestaande mastposities zoveel mogelijk handhaven of toch verplaatsen?

  • Er kunnen kabelberekeningen nodig zijn bij eigen netten.

  • Wat zijn de kosten op productniveau en qua netwerkkosten?

  • Denk ook aan de communicatie naar bewoners en gebruikers van het gebied.