Slimme openbare verlichting door koppelingen met LMS
Er ontstaan steeds meer mogelijkheden voor slimme openbare verlichting en efficiënt beheer door het koppelen van systemen met het lichtmanagementsysteem (LMS) van het NLI. Dit zorg bij gemeenten en aannemers voor enorme besparing omdat zij gegevens niet meer handmatig hoeven over te nemen. We laten de mogelijkheden zien met een paar concrete praktijkvoorbeelden.
Wat betekent een koppeling voor gemeenten en aannemers?
De koppelingen worden gemaakt met een zogenaamde API (application programming interface). API’s zorgen dat data automatisch wordt uitgewisseld tussen diverse (software)systemen. Data hoeft daardoor niet meer handmatig te worden overgenomen, maar kan vooral slim benut worden als het toch al ergens in staat.
Er zijn diverse mogelijkheden om systemen te koppelen met LMS. Denk bijvoorbeeld aan het zaaksysteem van een gemeente, het assetmanagementpakket, slimme armaturen (voor smart city verlichtingsmanagement) of het ERP-pakket van een onderhoudsaannemer.
Belangrijke voordelen naast het voorkomen van onnodig handmatig werk zijn de hogere datakwaliteit (minder faalkosten) en meer snelheid in de werkprocessen. De gegevens kunnen indien nodig realtime worden bijgewerkt. Dat zorgt dus echt voor slimme openbare verlichting en efficiënt beheer.
Praktijkvoorbeelden van koppelingen
Bij de gemeente Nijkerk zorgt een koppeling tussen LMS en het zaaksysteem (Version) dat medewerkers bij het Klant Contact Centrum (KCC) storingen niet meer nodeloos dubbel hoeven in te voeren. Na een aangemelde storing komt er ook informatie terug uit LMS om burgers die een storing gemeld hebben te informeren over de stand van zaken en de reparatietermijn. Zo is het beheersysteem dus ook meteen een communicatiemiddel.
De gemeente Almelo heeft een koppeling met het GBIbeheersysteem van Antea en sinds kort heeft de gemeente West Maas en Waal een koppeling met Geovisia (Dataquint). Alle data van een lichtmast wordt hierdoor gelijk bijgewerkt in deze systemen. Want deze gemeenten gebruiken ons LMS voor het beheer van verlichting, maar willen ook dat hun assetmanagementpakket continu en automatisch up-to-date blijft.
Koppelen slimme armaturen en verschillende systemen
De gemeenten Haarlemmermeer en Brummen benutten een koppeling van ons lichtmanagementsysteem met hun slimme armaturen. Hierdoor kan een armatuur zelf melden als hij defect is en wat er aan de hand is (smart city verlichtingsmanagement). Een melding komt gelijk in LMS zodat de onderhoudsaannemer aan de slag kan. Deze koppeling is gebouwd voor de armaturen van Schreder, Signify en Sustainder.
Aannemer Spie heeft door ons een koppeling laten bouwen zodat zij met hun eigen systeem kunnen werken, terwijl de gemeenten Zutphen en Coevorden daar niets van merken. Zijn zien dat alles gewoon live in LMS wordt bijgewerkt (zoals status, data lichtmasten en kosten).
Hulp met koppelingen
Bij het NLI zitten we niet stil. We werken momenteel aan koppelingen voor meer systemen (zoals Fixi, Beheervisie en Obsurv). Zo maken we van ons lichtmanagementsysteem HET platform voor de openbare verlichting.
Het NLI helpt gemeenten en aannemers en andere betrokkenen met advies en handige oplossingen voor het beheer van de openbare verlichting. Daarbij hoort ook het koppelen van systemen voor slimme openbare verlichting. Meer over onze bestaande koppelingen vindt u in dit artikel. Wilt u andere systemen koppelen met LMS? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.
Meer weten?
Stuur dan een e-mail naar Niels van 't Hof of bel 06 46 13 55 45.
Klaar voor Smart City met nieuwe functionaliteiten LMS
Het NLI heeft de afgelopen tijd veel nieuwe functionaliteiten en koppelingen toegevoegd aan beheerpakket LMS voor de openbare verlichting. Gebruikers zijn hierdoor ook klaar voor Smart City en nieuwe, slimme verwerking van storingsmeldingen. Bekijk hier de nieuwste functies en koppelingen.
Dynamisch licht en lichtreflecties rond Dorpskerk in Vaassen
In Vaassen heeft het NLI dit jaar een bijzonder lichtarchitectuur project gerealiseerd rond een kerk met plein en winkelstraat. Hierbij is gebruikgemaakt van reflecties van de kerk voor de verlichting van het omliggende gebied. Ook is gewerkt met dynamisch wit licht: in de zomer koel wit en in de winterperiode automatisch warm wit.
5G op lichtmasten heeft grote impact op gemeenten
De introductie van het mobiele 5G-netwerk en de plaatsing van antennes voor 5G op lichtmasten heeft grote impact op gemeenten: voor hun beleid én het beheer van de openbare verlichting. Het besef van de impact begint te groeien.