Dynamische fietspadverlichting voor fietsers én de natuur bij Lochem
Met dynamische fietspadverlichting is voor een natuurgebied bij Lochem een oplossing gerealiseerd die de belangen van fietsers én de natuur verenigt. Het Nederlands Licht Instituut (NLI) zorgde dat bij gebruik van de fietsroute de slimme fietspadverlichting ‘meerijdt’ met fietsers en achter hen weer dimt, zoals het filmpje toont. Een mooie toepassing voor dynamische verlichting van fietspaden.
Dynamische verlichting fietspaden en andere gebieden
Het automatisch en dynamisch dimmen van verlichting met sensoren in en rond het huis wordt al lange tijd toegepast. In de openbare ruimte wordt het nu ook steeds vaker benut. Afgestemd op het gebruik van een gebied kan hiervoor op het juiste moment automatisch het juiste licht worden aangeboden. Deze techniek is in zeer verschillende soorten gebieden bruikbaar, waaronder dus voor de dynamische verlichting van fietspaden. Of denk aan smart city oplossingen in de openbare ruimte.
De uitdaging tussen Lochem en Barchem
De dynamische verlichting met een draadloze aanwezigheidsregeling kwam goed van pas in de gemeente Lochem. Het fietspad ‘Onderlangs’ tussen het Gelderse Lochem en Barchem loopt langs een zandpad door een natuurgebied. “De route wordt veel gebruikt door scholieren die van Barchem naar Lochem fietsen, ook ‘s ochtends wanneer het nog donker is”, schetst Hans van den Berg (beleidsmedewerker civiele techniek) van de gemeente Lochem.
Om te zorgen voor een goede en veilige fietsroute was betere verlichting gewenst. Maar dan het liefst met zo min mogelijk verstoring van de rijke flora en fauna in het gebied. De permanente volledige verlichting langs het fietspad was daarom niet gewenst.
Oplossing: dynamische fietspadverlichting
De gemeente Lochem vroeg het NLI om mee te denken over een oplossing. Al snel werd gedacht aan dynamische fietspadverlichting. Met de overgang naar LED-lampen zijn ook meer mogelijkheden ontwikkeld voor dynamische lichtregeling in de openbare ruimte. Afgestemd op de gewenste situatie rond het fietspad Onderlangs is samen met de gemeente gekozen voor slimme fietspadverlichting met een draadloos besturingssysteem (e-Sense Motion). In dit geval zit hierbij een bewegingssensor in de armaturen (Vialume 75) van de lichtmasten. Hierdoor is geen grote bewegingssensor aan de lichtmast nodig.
Nieuwe situatie met slimme fietspadverlichting
In de nieuwe situatie brandt de automatische fietspadverlichting op 1% als er geen beweging is. In het natuurgebied is het gewoon donker. Als het gaat schemeren, branden alleen de eerste twee masten aan het begin van de fietsroute (en bij de kruising van het fietspad met de Veenweg) permanent. Komt er een fietser (of wandelaar) aan dan springen er nog drie masten aan, die na ongeveer 30 seconden weer minder fel schijnen. En terwijl de fietser verder rijdt, beweegt de verlichting om hem (of haar) heen gewoon mee, zoals het filmpje laat zien.
Het systeem is in de tweede helft van oktober in gebruik genomen. “De eerste ervaringen zijn direct positief”, aldus Van den Berg van de gemeente Lochem. “Dit heeft echt meerwaarde voor gebruikers van de route, zoals fietsers en wandelaars, maar ook voor de natuur door de minimale brandtijd van de verlichting.”
Het NLI kon de oplossing relatief snel realiseren. “Er waren geen extra lichtmasten nodig bleek uit onze lichtberekening en de instelling van de automatische verlichting was binnen een uur geregeld”, aldus engineer Derrin Mensink van het NLI.
Meer weten?
Wilt u meer weten over dynamische verlichting van fietspaden of andere plekken in de openbare ruimte? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op (038 202 23 22).
5G op lichtmasten heeft grote impact op gemeenten
De introductie van het mobiele 5G-netwerk en de plaatsing van antennes voor 5G op lichtmasten heeft grote impact op gemeenten: voor hun beleid én het beheer van de openbare verlichting. Het besef van de impact begint te groeien.
Dynamisch licht en lichtreflecties rond Dorpskerk in Vaassen
In Vaassen heeft het NLI dit jaar een bijzonder lichtarchitectuur project gerealiseerd rond een kerk met plein en winkelstraat. Hierbij is gebruikgemaakt van reflecties van de kerk voor de verlichting van het omliggende gebied. Ook is gewerkt met dynamisch wit licht: in de zomer koel wit en in de winterperiode automatisch warm wit.
Slimme openbare verlichting door koppelingen met LMS
Er ontstaan steeds meer mogelijkheden voor slimme openbare verlichting en efficiënt beheer door het koppelen van systemen met ons lichtmanagementsysteem (LMS). Dit zorg bij gemeenten en aannemers voor grote tijdwinst en besparingen. We laten de mogelijkheden zien met een paar praktijkvoorbeelden.