Contact

Flinke energiebesparing Wierden door LED-verlichting

De gemeente Wierden bespaart voortaan flink op het energiegebruik van de openbare verlichting. Binnen de hele gemeente zijn de afgelopen maanden bijna 600 lampen en armaturen vervangen door duurzame LED-verlichting. Het proces is begeleid door het Nederlands Licht Instituut (NLI).

LED-verlichting zorgt in Wierden voor forse energiebesparing.

Door de vervanging bestaat nu plaatselijk 29 procent van de openbare verlichting uit LED-lampen. Hierdoor vermindert het jaarlijkse stroomgebruik met 94.000 kilowattuur. Dat is evenveel als gemiddeld zo’n 33 huishoudens gebruiken. Bekijk ook het artikel over de energiebesparing in Tubantia.

Lichtplan en directievoering voor energiebesparing

Het NLI heeft de gemeente Wierden geholpen om deze slag te maken door de grote ‘energievretende’ lampen in kaart te brengen en een lichtplan en bestek te maken voor de vervanging. Ook kreeg de gemeente ondersteuning bij de aanbesteding. Hierbij is gekeken naar de beste prijs-kwaliteitverhouding en is gekozen voor het meest duurzame armatuur.

Vanuit het NLI is ook de uitvoering begeleid. Daarbij zijn de afspraken uit het bestek gecontroleerd op de juiste uitvoering en tijdigheid (directievoering). Ook zijn vragen van bewoners over het project beantwoord. Aannemer Ko Hartog Elektrotechniek heeft het LED-project uitgevoerd in opdracht van de gemeente.

Ziet u het verschil?

Een plein met en zonder LED-verlichting. Geen verschil in lichtbeleving, wel een flinke kostenbesparing op energie.

Ook interessant

Dynamische fietspadverlichting voor fietsers én de natuur bij Lochem

Met dynamische fietspadverlichting is voor een natuurgebied bij Lochem een oplossing gerealiseerd die de belangen van fietsers én de natuur verenigt. Het NLI zorgde dat de slimme fietspadverlichting ‘meerijdt’ met fietsers en achter hen weer dimt. Bekijk hier een korte film met extra uitleg.

lees meer

Goede en efficiënte opvolging reparatie openbare verlichting met LMS

Zorgen voor goede opvolging van reparaties aan straatverlichting is vaak een uitdaging voor beheerders van de openbare verlichting, zoals gemeenten. Want hoe weet je of reparaties op tijd en correct zijn uitgevoerd? Dit proces kan vaak beter én efficiënter worden uitgevoerd. Lees hier hoe ons Lichtmanagement Systeem (LMS) daarbij helpt.

lees meer

Vragen bij gemeenten over veiligheid elektrische installaties en IV-schap

Bij gemeenten (en andere beheerders) bestaat nog veel onduidelijkheid over veilig beheer van elektrische installaties in de openbare ruimte. Met name over de ‘installatieverantwoordelijkheid’ (IV-schap) bestaan veel vragen en onzekerheden. Specialist Roeland Schelhaas van het NLI schept duidelijkheid.

lees meer

Heeft u een vraag?