Contact

Inventarisatie en beheer openbare verlichting gemeenten in de praktijk

Beheer van openbare verlichting bij gemeenten begint met een goed beheerplan en een goede database. Maar hoe krijg je die? We laten het graag zien in de praktijk bij de gemeente Krimpenerwaard, waar het NLI bezig is met een inventarisatie van de openbare verlichting.

Inventarisatie en beheer openbare verlichting gemeenten in de praktijk

Op locatie

We treffen Bert Stegeman van het NLI in een reflecterende oranje jas, voor de 17e-eeuwse Veerpoort van de oude zilverstad Schoonhoven. Met zijn handen vol handige ‘gadgets’ legt Bert uit hoe de inventarisatie van de openbare verlichting in z’n werk gaat bij de gemeente Krimpenerwaard: “Het betekent een flinke wandeling langs alle lichtmasten van de gemeente. En van elke lichtmast worden nauwkeurig de coördinaten ingemeten en alle vereiste details genoteerd.”

Kennis vereist van lichtmasten en armaturen

Die details zijn omvangrijk. De gemeente en het NLI willen precies weten wat voor mast het is: van welk materiaal, welke kleur, wanneer de mast geplaatst is en alle details van het verlichtingsarmatuur op de mast. Die gegevens zijn belangrijk voor de uitvoering van het beheerplan van openbare verlichting bij gemeenten. “Denk aan het fabricaat en type van het armatuur, welke lichtbron erin gebruikt wordt, de kleur en bijvoorbeeld de leeftijd. Het lijkt op het eerste gezicht eenvoudig werk, maar om alle juiste gegevens te krijgen, is kennis van masten en armaturen een vereiste. Vakantiewerk voor scholieren is het dus zeker niet. We willen dat de gemeente straks een accurate database heeft met de juiste gegevens”, aldus Bert. Dat is een goede basis voor goed beheer en management van de openbare verlichting. Want voor beheerders van openbare verlichting is vooraf niet altijd duidelijk welke gegevens zij later allemaal precies nodig hebben.

Nauwkeurigheid telt voor goed beheer van openbare verlichting gemeenten

Vooral de nauwkeurigheid bij de registratie is volgens de beheerder van de Gemeente Krimpenerwaard van groot belang. “Zonder een goede database van de openbare verlichting is het heel moeilijk om onderhoud en vervanging te plannen en budgetteren. Deze data vormt het hart voor goed beheer van de openbare verlichting.”

De nauwkeurigheid van het NLI blijkt ook uit de garantie die bij het inventariseren van openbare verlichting wordt gegeven. Het NLI geeft als enige een garantie dat een lichtmastbestand na de inventarisatie voor minimaal 98% overeenkomt met de praktijk.

Tijdens de inventarisatie wordt gebruikt gemaakt van het Lichtmanagement Systeem (LMS) van het NLI. Dit lichtmanagementsysteem is bij veel gemeenten in gebruik voor het dagelijks beheer van de openbare verlichting. Daarnaast is het ook heel waardevol als gereedschap voor de verwerking van gegevens uit de inventarisatie.

Flink wandelen in ochtendzon en sneeuw

Zo in het ochtendzonnetje ziet de inventarisatie in Schoonhoven er benijdenswaardig uit. Maar Bert vertelt dat hij er nu – om 11 uur in de ochtend – al een flinke wandeling van vijf uur op heeft zitten. “En in die sneeuw laatst was het ook geen pretje. Maar de klant is koning bij het NLI, dus die database moet zo snel mogelijk klaar en volledig zijn. We gaan weer verder!”

Meer weten over inventarisaties of beheerplan voor de openbare ruimte

Wilt u meer weten over de inventarisatie, het beheer of bijvoorbeeld een beheerplan voor de openbare verlichting? Stuur Bert dan gerust vrijblijvend een e-mail met uw vraag: bert.stegeman@nederlandslicht.nl.

Ook interessant

Inventarisatie openbare verlichting

Een inventarisatie van openbare verlichting bestaat uit het in kaart brengen van alle lichtmasten met de registratie van alle voor u relevante informatie van iedere lichtmast. Deze inventarisatie van lichtmasten is de basis voor goed beheer.

lees meer

LMS Software Beheer

LMS is hét online lichtmanagement systeem voor de openbare verlichting. Hiermee kunnen gemeenten en andere beheerders al hun lichtmasten eenvoudig centraal beheren. Na een inventarisatie zijn alle gegevens voortaan eenvoudig bij te houden in het LMS. Daardoor is steeds opnieuw inventariseren verleden tijd.

Vraag hier uw gratis demo aan

lees meer

Nachtschouw module voor efficiënte inventarisatie defecte lichtmasten

Met de nachtschouw module kan de inventarisatie van defecte lichtmasten voortaan uiterst efficiënt worden uitgevoerd. Met deze optie geopend op de mobiele telefoon, tablet of iPad is het in kaart brengen van de defecte masten een fluitje van een cent. 

lees meer

Heeft u een vraag?