Onderzoek openbare verlichting voor mensen met visuele beperking
Ouderen en mensen met een visuele beperking vinden het lastig om hun weg te vinden in de openbare ruimte als het donker is. Een werkgroep heeft hier onderzoek naar gedaan met een belangrijke conclusie voor lichtontwerpers en landschapsarchitecten: zij moeten meer samenwerken op dit gebied. Richard Boerop van het Nederlands Licht Instituut (NLI) presenteert de uitkomsten van het onderzoek tijdens het OVL Symposium 2020.
Uitdaging voor ontwerpers en beheerders openbare ruimte
Voor mensen met een visuele beperking kan de openbare ruimte overdag al uitdagend zijn. Dat geldt helemaal als het ’s avonds donker wordt. Ook ouderen hebben steeds vaker moeite om dan hun weg op straat goed te vinden. Daarom is een werkgroep aan de slag gegaan (op initiatief van NSVV, CROW en Bartiméus Fonds) met een onderzoek naar verlichting in een toegankelijke openbare ruimte. De werkgroep bestond naast de initiatiefnemers verder uit vertegenwoordigers van onder andere de Oogvereniging, Koninklijke Visio, gemeente Nijmegen en bijvoorbeeld ProRail.
Onderzoek openbare verlichting voor mensen met visuele beperking
Namens het Nederlands Licht Instituut is Richard Boerop als projectleider betrokken bij het onderzoek openbare verlichting voor mensen met een visuele beperking. Hij ziet een duidelijke uitdaging voor ontwerpers en beheerders van de openbare ruimte. “Met de ratificatie van het VN-verdrag voor de rechten van personen met een beperking zijn overheden verplicht om de openbare ruimte zo toegankelijk mogelijk te maken, zodat je niemand uitsluit. Maar de verlichting zoals die nu is, schiet op veel plekken tekort. Het probleem is dat de richtlijnen (zoals beschreven in de NPR13201) uitgaan van een gezonde Europeaan van rond de 22. We zien dat vanaf 65 jaar de problemen sterk toenemen. Een kwart van de mensen van die leeftijd heeft moeite in het donker en we verwachten wel dat zij tot en met de leeftijd van 67 jaar nog deelnemen aan het arbeidsproces.”
Minimum Pad Luminantie en samenwerking
Overal meer licht gebruiken, is niet direct de oplossing. De werkgroep heeft daarom een Minimum Pad Luminantie ontwikkeld. Boerop: “We hebben gekeken welke helderheid een object nodig heeft om zichtbaar te zijn voor het grootste deel van onze doelgroep. We kwamen uit op een waarde 0,13 candela per vierkante meter. Deze minimale luminantie toepassen op het pad waar mensen zich bewegen, maakt alle objecten beter zichtbaar en zo hoef je niet overal in de openbare ruimte meer licht toe te passen.”
Om dit te bereiken, moeten landschapsarchitecten en lichtontwerpers veel meer met elkaar samenwerken, concludeert de werkgroep. “Door de juiste materialen te kiezen voor bestrating kan de gewenste Minimum Pad Luminantie worden gehaald zonder meer licht te installeren. Ze moeten bijvoorbeeld kijken naar de verticale vlakken in een ruimte, zoals gevels. Voor mensen die alleen de periferie kunnen zien en in het midden een donkere vlek, zijn die verticale vlakken een belangrijk hulpmiddel om zich veilig voort te kunnen bewegen.” Bij het onderzoek is ook gekeken naar verblinding door led-armaturen, een probleem waar ouderen steeds vaker last van hebben omdat er meer ledverlichting wordt toegepast in de openbare ruimte.
Lees hier een uitgebreid artikel over het onderzoek openbare verlichting voor mensen met een visuele beperking van Straatbeeld.
Meer weten?
Wilt u meer weten over dit onderwerp of het onderzoek? Neem dan contact op met Richard Boerop van het NLI (richard.boerop@nederlandslicht.nl) of bezoek zijn presentatie tijdens het OVL Symposium 2020.
Slimme openbare verlichting door koppelingen met LMS
Er ontstaan steeds meer mogelijkheden voor slimme openbare verlichting en efficiënt beheer door het koppelen van systemen met ons lichtmanagementsysteem (LMS). Dit zorg bij gemeenten en aannemers voor grote tijdwinst en besparingen. We laten de mogelijkheden zien met een paar praktijkvoorbeelden.
5G op lichtmasten heeft grote impact op gemeenten
De introductie van het mobiele 5G-netwerk en de plaatsing van antennes voor 5G op lichtmasten heeft grote impact op gemeenten: voor hun beleid én het beheer van de openbare verlichting. Het besef van de impact begint te groeien.