Installatieverantwoordelijkheid
De installatieverantwoordelijkheid voor openbare verlichting en veiligheidskeuringen (NEN 3140) vallen sinds 2012 onder de verantwoordelijkheid van gemeenten en andere beheerders van straatverlichting. Goed management en beheer van openbare verlichting zijn hierdoor extra belangrijk geworden. Het NLI helpt bij alle facetten om de elektrische veiligheid en bedrijfsvoering van de openbare verlichting te waarborgen en organiseren. Wij doen dat met advies, visuele inspecties en inspecties met metingen en beproeving.
Complete hulp bij installatieverantwoordelijkheid
Door hun installatieverantwoordelijkheid – oftewel het IV-schap – voor elektrische installaties en de veiligheidsnorm NEN 3140 zijn gemeenten verplicht om hiervoor een installatieverantwoordelijke (IV’er) aan te wijzen. Het NLI op helpt verschillende manieren om de installatieverantwoordelijkheid voor elektrische installaties in de openbare ruimte goed en efficiënt in te vullen. Dat kan op verschillende manieren.
Zo helpen wij met advies en kunnen bepalen (met interviews en inventarisaties) hoe het IV-schap het best kan worden ingevuld. Sommige gemeenten hebben zelf al geschikte elektrotechnici in huis. Anderen laten de verantwoordelijkheid overnemen door een installatieverantwoordelijke van het NLI. Het is ook mogelijk om de strategische en operationele verantwoordelijkheid te splitsen. Wij leveren maatwerk en hebben als doel om na verloop van tijd (1 tot max 3 jaar) er voor te zorgen dat gemeenten zonder hulp vanuit ons in staat zijn de het IV-schap zelf in te vullen.
Ook kunnen wij voor beheerders een handboek maken voor de implementatie van NEN 3140. Voor implementatie van de installatieverantwoordelijkheid heeft ons adviesbureau een stappenplan. Tot slot verzorgt het NLI ook NEN 3140 keuringen door middel van visuele inspectie en inspecties op basis van meting en beproeving.
Management en beheer elektrische installaties openbare ruimte
Het NLI helpt beheerders van openbare verlichting in brede zin met management en beheer. Hun installatieverantwoordelijkheid is hiervan een belangrijk onderdeel geworden. Dat roept bij gemeenten vragen op, zoals:
-
Wat zijn onze verplichtingen als beheerder van een elektrische installatie?
-
Is onze installatie veilig voor vakbekwame personen of leken?
-
Moet een installatie voldoen aan de NEN 1010 normen?
-
Hebben wij een installatieverantwoordelijke nodig?
-
Wat is de rol van de netbeheerder?
-
Hoe kunnen wij een installatie laten keuren (NEN 3140) en eventueel verbeteren?
Als adviesbureau geven wij antwoord op deze vragen en helpen wij om alle taken die horen bij de installatieverantwoordelijkheid goed uit te voeren. Betrouwbaar advies is daarbij essentieel omdat wettelijke voorschriften en praktijksituaties soms op gespannen voet staan. Neem bijvoorbeeld de afschakeltijd voor een aangereden lichtmast. Daarvoor zijn beheerders vaak afhankelijk van de netbeheerder.
Workshop installatieverantwoordelijkheid openbare ruimte
Gemeenten die aan de slag willen met hun installatieverantwoordelijkheid (IV-schap) kunnen wij op praktische wijze helpen. Dit doen wij met een workshop ‘Installatieverantwoordelijkheid openbare ruimte’ voor alle relevante beheerders. We nemen jullie als 'team buitenruimte' mee in het verhaal van IV-schap. Waar ligt de oorsprong van deze rol, wat houden de normen en wetgeving in en wat dit betekent voor jullie interne organisatie.
Deze workshop is ook uitermate geschikt voor teamleiders om aan deel te nemen en kennis te nemen van dit onderwerp. We behandelen alle relevante zaken zonder heel erg de diepte in te gaan. Deze workshop duurt zo'n 3 uur en kan dus goed in een dagdeel doorlopen worden.
Wij adviseren ook om de gemeentesecretaris of een vertegenwoordiger hiervan aan te laten sluiten. We stellen tijdens deze sessie vast wat er al gedaan is en wat er nog moet gebeuren. Na de workshop ontvangt u van ons een rapport waarin alles netjes staat omschreven. Uiteraard kunnen wij u ook helpen bij alle vervolgstappen.
Wie is verantwoordelijk?
In de Nederlandse Arbowet zijn algemene regels opgenomen voor elektrische installaties en het gebruik daarvan. De NEN-norm NEN 3140 is een uitwerking van deze regels. Openbare verlichting (lichtmasten aangesloten op het net van de netbeheerder en stroomkasten) maken gebruik van een elektrische installatie en vallen onder die norm.
Dit betekent dat iedere gemeente eigenlijk al sinds 1998 een installatieverantwoordelijke moet hebben. Die is er vaak niet. Dat is in strijd met deze norm en kan zeer grote gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid. Als de veiligheid van elektrische installaties onbekend is, zijn er risico’s voor de veiligheid van mensen die met de installaties werken of zelfs voor inwoners.
Onterecht denken beheerders vaak dat hun aannemer (automatisch) de installatieverantwoordelijke is voor de openbare verlichting en NEN 3140. Dat is een misverstand! Deze heeft vaak wel een werkverantwoordelijke, maar die heeft een andere rol. Als een gemeente niets regelt, is formeel de gemeentesecretaris verantwoordelijk, maar die weet dat vaak niet en heeft meestal geen relevante elektrotechnische opleiding en ervaring om de taak goed uit te voeren. Met het oog op alle ontwikkelingen in de OVL (5G, laadpalen, smart city) is nu hét uitgelezen moment om te starten een goede invulling te geven aan het IV-schap en verantwoordelijkheid te nemen voor een veilig installatie in de buitenruimte.
Licht Management Systeem (LMS)
Opdrachtgevers die naast onze ondersteuning bij de installatieverantwoordelijkheid en veiligheidskeuringen voor openbare verlichting ook gebruikmaken van ons Licht Management Systeem (LMS), kunnen alle rapportages van inspecties en actiepunten voor verbeteringen eenvoudig centraal opslaan in deze beheersoftware. Zo is het voor alle betrokkenen (zoals monteurs) altijd en overal direct beschikbaar.