Contact

Beter resultaat door opener aanbesteding gemeente Zwartewaterland

De gemeente Zwartewaterland koos in 2017 voor een bredere en opener aanbesteding om bijna tweeduizend armaturen voor de openbare straatverlichting te vervangen. Zonder vooraf producten of merken voor te schrijven, maar mét duidelijke randvoorwaarden konden marktpartijen in de volle breedte meedingen naar de opdracht. Deze aanpak werd begeleid door het Nederlands Licht Instituut (NLI) en bleek grote voordelen te bieden.

Bredere maar heldere vraag

Bij aanbestedingen voor openbare straatverlichting kijken gemeenten vaak eerst naar het soort product (of zelfs specifieke merken) dat zij wensen. Vervolgens doen marktpartijen een aanbieding. In 2017 wilde de gemeente Zwartewaterland het anders aanpakken om betere aanbiedingen te krijgen met lagere kosten.

Bij de opener aanbesteding moesten alle relevante partijen kunnen meedoen: leveranciers van armaturen, aannemers en bijvoorbeeld ook onderhoudsbedrijven. “Wij hadden vooraf geen voorkeur voor een merk, type of bepaald soort aanbieder. Wij wilden iedereen in de volle breedte een kans geven. Om zo de marktpartijen zelf de beste oplossing te laten aandragen”, zegt Klaas Beens, medewerker civiele techniek van de Gemeente Zwartewaterland.

De aanpak

Als adviesbureau is het NLI voor deze gemeente al jaren partner voor de openbare verlichting. In dit geval begeleidde het NLI de aanbesteding. Dat begon met het bepalen van heldere randvoorwaarden en beoordelingscriteria om de gewenste kwaliteit te waarborgen.

De gemeente en NLI hebben samen de gewenste lichtprofielen geïnventariseerd en lichtwaarden bepaald voor drie percelen: voor armaturen op een hoogte van vier, zes en acht meter. De aanbiedingen zijn beoordeeld op basis van onder andere prijs, lichttechniek, duurzaamheid (total cost of ownership) en garantietermijn(en).

De nieuwe aanpak was voor de gemeente eerst wel spannend. “Je doet een uitvraag, maar weet vooraf nog niet precies wat je krijgt. Terwijl je natuurlijk wel een goed product en een goede oplossing wilt”, aldus Beens.

Proefopstellingen met lichtmeting

Uiteindelijk mochten van ieder perceel de drie beste aanbieders een proefopstelling maken. Daarbij heeft het NLI proefmetingen gehouden op lichtwaarden en er is onder bewoners een enquête gehouden over hun voorkeur. Die uitkomst is ook meegewogen bij de eindbeoordeling. Uiteindelijk viel de keuze op de beste aanbieder van ieder perceel. De vervangingsopdrachten konden al snel gegund worden.

Goede oplossing, lagere kosten

De aanpak zorgde voor minder gekleurde aanbiedingen (aannemers hebben vaak een voorkeur of prijsafspraken met bepaalde leveranciers) en verrassender uitkomsten tegen scherpe prijzen. Want de kosten van een opener aanbesteding zijn lager. “Als een leverancier wordt voorgeschreven, kost een armatuur al snel tientallen of zelfs honderden euro’s extra. Opener aanbesteden creëert marktwerking tussen leveranciers. Dat is er anders vaak niet”, zegt directeur John Vranken van het NLI.

De nieuwe aanpak is de gemeente ook goed bevallen. Naast de kostenbesparing heeft de aanbesteding ook een goede oplossing opgeleverd. “Wij hebben daarvoor de kennis, ervaring en het advies van de marktpartijen benut op basis van onze criteria. Dat is goed bevallen, bij ons en ook bij omwonenden. Ik zou het een volgende keer zeker weer zo aanbesteden”, aldus Beens.

Lees meer over deze aanpak in de blog: Openbare straatverlichting anders aanbesteden.

Ook interessant

LMS helpt gemeenten en Speer Infra met onderhoudsmanagement

Voor onderhoudsmanagement van de openbare verlichting bij vijf gemeenten werkt onderhoudsspecialist Speer Infra met het Lichtmanagement Systeem (LMS) van het Nederlands Lichtinstituut (NLI). Dat bevalt hen en de gemeenten heel goed. Maar hoe werkt dat in de praktijk? We namen een kijkje. 

lees meer

Nachtschouw module voor efficiënte inventarisatie defecte lichtmasten

Met de nachtschouw module kan de inventarisatie van defecte lichtmasten voortaan uiterst efficiënt worden uitgevoerd. Met deze optie geopend op de mobiele telefoon, tablet of iPad is het in kaart brengen van de defecte masten een fluitje van een cent. 

lees meer

Heeft u een vraag?