Contact

AC gaat verder zonder DC

De maand van het IV-schap 

Een paar maanden geleden schreven we nog een artikel over de scheurende gitaren van AC/DC en de frustratie van onze technische specialisten als het gaat om de discussies over AC-wisselspanning en DC-laagspanning. Waar je in heel Nederland de wisselspanning van het AC-netwerk vindt in de openbare verlichting, adviseren sommige aanbieders een DC-netwerk omdat dit beter en duurzamer zou zijn. Zo ook bij gemeente Haarlemmermeer. Hoe staat het nu met deze case? Bert Stegeman, eigenaar NLI, en Roeland Schelhaas, projectmanager van NLI, praten ons bij en geven hun visie.

Roeland: “Anderhalf jaar geleden heb ik een onderzoek gedaan naar gelijkspanningsnetten. Daarbij heb ik geconstateerd dat dit niet milieuvriendelijker of eenvoudiger is dan AC-wisselspanning. Omdat heel Nederland vol staat met wisselspanning, is er bijna niemand die weet hoe deze DC-laag/gelijkspanning installaties werken. De installaties hebben meer randapparatuur nodig zoals omvormers en zijn niet goed te keuren conform NEN3140, rekening houdend met aardlek en impedantie. Er is één grote speler op de OVL markt en die kan ook niet alles alleen doen en overal tegelijk zijn, dus: wie gaat dit onderhouden en beheren? Dit is erg kwetsbaar. Vanuit IV-schap bekeken zijn er dus diverse bezwaren om met gelijkspanning te werken.”

Bert: “De gemeente Haarlemmermeer denkt erover om 150 armaturen terug om te bouwen naar wisselspanning, omdat niemand weet hoe het zit. Ook zijn er via het Ingenieursbureau een aantal projecten gedaan met gelijkspanning en die werken nu nog steeds niet. Het is allemaal leuk met slimme en zogenaamd veilige installaties, maar het kost meer aan componenten en er kan meer defect gaan. Want; meer onderdelen is meer uitval. Bij gelijkspanning is zogenaamd het voordeel dat deze snel afschakelt, maar dit komt omdat er een ingebouwde aardlekfunctie in de omvormer zit en het is niet goed te testen of deze echt werkt.”

“Alleen een gelijkspanningsnetwerk voor openbare verlichting aanleggen heeft inderdaad geen enkele zin”, aldus Roeland. “Maar als je andere objecten die energie verbruiken erbij gaat toepassen, zoals verkeersregelinstallaties, dynamische reizigersinformatie of de riolering; dán zou het wel interessant kunnen zijn. Als je daar ook nog plaatselijke energieopwekking in betrekt, zou dat voor netwerkbeheerders weleens de oplossing voor het capaciteitstekort op het net kunnen zijn. Hoe? Daarover ga ik graag het gesprek met je aan. Eén ding is zeker: voor iedere gemeente zal het vakgebied elektrotechniek heel erg belangrijk worden in de toekomst. Als riolering, verkeersregelinstallaties, voedingskasten en openbare verlichting gaan samenwerken in hun energiebehoefte, kan dat grote voordelen opleveren. Dat is out of the box én vooruit denken.”

De maand van het IV-schap

Het Nederlands Licht Instituut heeft januari uitgeroepen tot ‘IV-maand’. De reden? Onze specialisten merken dat er veel onduidelijkheid is over de installatieverantwoordelijkheid van de openbare verlichting. De elektrische veiligheid en het goed organiseren van het IV-schap blijft een zorg. Dit komt ook duidelijk naar voren in de OVL-monitor 2021 van OVLNL en IGOV. Met NLI voorkom je als gemeente problemen achteraf en regel je de verlichting goed vooraf. Wil je meer weten, advies op maat of een controle laten uitvoeren op de kasten van jouw lichtmasten? Laat het ons weten.

Heeft u een vraag?