Contact

Versneld vervangen door hoge energieprijzen?

In deze tijden moeten we er alles aan doen om energie te besparen. Daarom loont het de moeite om eens goed door te rekenen wat het direct oplevert aan energiereductie als een gemeente er voor kiest om versneld conventionele verlichting te vervangen voor duurzame led verlichting.

Situatieschets

Ga even uit van de veelvoorkomende PLL 24 Watt. Deze heeft een systeemvermogen van 27 Watt (inclusief VSA). Het verbruik is dan 108,75 kWh per jaar. Een vervangende LED armatuur heeft gemiddeld genomen een systeemvermogen van 13,5 Watt. Hiervan is het verbruik dan 54,37 kWh per jaar. Als je ook nog gaat dimmen met bijvoorbeeld dimregime 3A dan bespaar je nog eens 28%. Ineens is het verbruik dan 39,15 kWh per armatuur op jaarbasis. Als je dus een armatuur vervangen met een 24 watt PLL voor een LED armatuur die je vervolgens gaat dimmen dan is je besparing per jaar in dit rekenvoorbeeld 69,603 kWh.

Stel dat je energie € 0,60/kWh kost, een bedrag dat we veelvuldig horen in de markt. Dan heb je dus een jaarlijkse besparing van € 41,76 per armatuur. Een paaltop armatuur inclusief plaatsing kost een gemeente rond de € 250,-. Je hebt dan binnen 6 jaar de investering van het nieuwe armatuur terugverdiend. Je spaart meteen ook een remplace ronde uit wat in de kosten scheelt. Dat sluit ook meteen weer aan bij de doelstelling om binnen afzienbare tijd te stoppen met deze kwikhoudende lampen.

Je gaat dus meer dan de helft van je energie besparen wat direct zeer duurzaam is. Je hebt geen kwikhoudende lampen meer in het areaal wat ook duurzaam is en je hebt binnen 9 jaar de investering terugverdiend.

Reken maar uit

Het kan nu ook de moeite zijn om hier geld voor te lenen. De rente waarmee gerekend wordt zit momenteel namelijk rond de 1%. De afschrijvingstermijn voor armaturen is 20 jaar. Dus in 20 jaar wordt de lening afbetaald.

Stel je vervangt een wijk van 300 armaturen met een PLL 24 watt lichtbron voor een LED variant. Die 300 armaturen kosten je inclusief plaatsing € 75.000,-. Dit bedrag moet je lenen en neem dan even voor het gemak 2 procent rente. Dat rentebedrag is dan 1500,-. Vermenigvuldigd met 20 jaar is dat rentebedrag in totaal € 30.000. Hiermee kom je dan op een investeringsbedrag van € 105.000. Dat is verdeeld over 20 jaar een bedrag van € 5.250,- per jaar aan afschrijvingskosten voor deze 300 armaturen.

Deze 300 stuks vermenigvuldig je met de eerder genoemde jaarlijkse besparing van € 41,76. Dit geeft een totaal van € 12.528,- per jaar aan energiebesparing wat ruimschoots die € 5.250,- overstijgt en je feitelijk € 7.278,- per jaar bespaart. Dus zelfs met een rente van 2% loont het om met deze prijzen geld vrij te maken om versneld te vervangen.

Uiteraard is een en ander afhankelijk van de duur van je contract en of de energieprijzen weer zakken de komende jaren. In deze berekening zou het break even point liggen op een kWh prijs van € 0,22. Alles boven dit tarief maakt het interessant om een lening te overwegen en versnelt te gaan vervangen.

Wil je weten wat in jouw situatie verstandig is? Neem dan contact op met Niels van 't Hof op +31 (0)6 46 13 55 45

Heeft u een vraag?