Contact

Steekproef openbare verlichting: waar staan we?

Ben jij beheerder van openbare verlichting en wil je deze op orde brengen, maar twijfel je of de areaalgegevens wel kloppen? Doe dan eens een steekproef! Dat is het advies van Bert Stegeman, directeur van het Nederlands Licht Instituut (NLI).

Hoe start je?

“Je kunt zelf op meerdere manieren een steekproef uitvoeren. Door de plekken te checken waarover jij twijfelt, of juist aselect. Omdat defecten vaker bij ouder materiaal voorkomen, kun je als leidraad ook dezelfde verdeling aanhouden als bij een NEN3140-inspectie. Dat betekent: meer inspecties bij oudere verlichting en minder bij nieuwere masten. Afhankelijk van de grootte van het areaal controleer je tussen de 100-300 lichtmasten. Zo krijg je zelf een aardig beeld van hoe het met jouw openbare verlichting gesteld is.”

Tips voor inventariseren OVL

Slim én snel inventariseren

Bert is misschien wel de meest ervaren OVL-schouwer van Nederland. Honderdduizenden lichtmasten heeft Bert al voorbij zien komen. We kunnen dus wel stellen dat hij er behoorlijk goed in is geworden: “Ik doe deze inventarisaties via ons Licht Management Systeem (LMS). Dit werkt efficiënt en snel. Je kunt de lichtmasten ook inmeten, maar vaak is dat niet nodig omdat de coördinaten vanuit de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) worden aangeleverd. Daarna verwerk ik alle gegevens in een Excelbestand waarbij de afwijkingen met de oude gegevens in één oogopslag zichtbaar zijn. Is dit meer dan 20%, dan is het verstandig om alles in kaart te brengen. Dan is het echt wel tijd voor een volledige inventarisatie.”

Pak die winst

Met een steekproef investeer je een relatief klein bedrag in het onderzoeken van de status van het areaal. “Je weet daarna precies hoe je ervoor staat en of er verdere acties ondernomen moeten worden om de boel op orde te brengen. De openbare verlichting assets kosten samen behoorlijk wat geld en het is zonde als er verkeerde beslissingen worden genomen over vervanging”, sluit Bert af.

 

Hulp nodig bij het inventariseren?
Bel de Sherlocks van het NLI – “Wanneer goede observatie noodzakelijk is”.

Straat met lichtmasten

Maand van inventarisaties & beheer

De maand juni staat bij het NLI in het kader van Inventarisatie & Beheer. In 4 stappen nemen we je elke donderdag mee in het in kaart brengen van jouw areaal en hoe je daarna zorg draagt voor goede borging. Het is namelijk essentieel voor goed assetbeheer dat areaaldata en alles wat daarbij komt kijken goed vastgelegd wordt en dat ook blijft.

Heeft u een vraag?