NEN 3140 en NEN 1010: wat zegt ChatGPT daar eigenlijk over?
Het internet is een prachtige plek. Totdat je er je normenkennis vandaan haalt. Want ja hoor: “Volgens ChatGPT is NEN1010 niet van toepassing op openbare verlichting.” Zucht. Als we voor elke keer dat iemand dat beweert een euro kregen, konden we alle lichtmasten in Nederland vervangen door gouden exemplaren. Tijd om de fabels van feiten te scheiden. Captain Cabel (je weet wel: Roeland Schelhaas van NLI) legt het haarfijn uit.

1. Is de NEN1010 van toepassing op OVL? Zeker weten.
Laten we met de grootste misvatting beginnen. “Die NEN1010, die geldt toch niet voor openbare verlichting (OVL)?” Nou, jawel dus. Sinds jaar en dag. Sterker nog, in de norm van 2020 staat gewoon letterlijk: "Deze norm heeft betrekking op openbare verlichting." Het staat er. Zwart op wit. In RAW-bepalingen, hoofdstuk 34, staat het ook. Dus als je dit soort dingen leest op internet of van een collega hoort: even checken bij de bron.
We snappen het wel, AI is handig. ChatGPT ook. Maar het is geen normcommissie. En als adviseurs en opdrachtgevers kritiek- én klakkeloos overnemen wat een chatbot zegt, dan zit je binnen no time met uitkomende elektrische risico’s waar je écht niet vrolijk van wordt. Roeland: “Toen ik laatst deze vraag van een beheerder kreeg, heb ik de norm erbij gepakt en een samenvatting naar hem opgestuurd. Einde discussie.”

2. NEN3140: wie is hier eigenlijk verantwoordelijk?
Het tweede hot topic: wie is verantwoordelijk voor wat? In de praktijk wordt installatieverantwoordelijkheid (IV-schap) en werkverantwoordelijkheid regelmatig door elkaar gehaald. Niet zo gek, maar wel riskant. Want als gemeente ben jíj verantwoordelijk voor de veiligheid van de installatie. Ook al laat je een aannemer het werk uitvoeren, de verantwoordelijkheid blijft bij jou.
Roeland: “De werkverantwoordelijke moet zorgen dat het werk veilig wordt uitgevoerd. Maar als opdrachtgever moet jij wél weten wie dat is en of diegene zijn werk goed doet. Dat is geen vinkje, dat is beleid.”

Even praktisch dan: wat moet je als gemeente doen?
-
Toets of je aannemer de juiste mensen aanwijst voor de werkzaamheden.
-
Vraag actief naar het aanwijsbeleid van je opdrachtnemer.
-
Laat inspecties uitvoeren volgens NEN 1010 én NEN 3140.
-
Check of je zelf de norm überhaupt bezit. Klinkt flauw, maar we maken het wekelijks mee: installatieverantwoordelijken zonder toegang tot de norm. Hoe geef je dan sturing?
Wat vaak vergeten wordt: NEN3140 gaat niet alleen over de installatie, maar ook over de veiligheid van het personeel. Als leidinggevende of teamleider ben je ook werkgever. En dus verantwoordelijk voor je mensen én je installaties. Laat dat niet aan het toeval over.
Voorkom kortsluiting in je hoofd
Als gemeente hoef je echt niet alles te weten. De wereld van OVL is complex. Van paalfundaties en poedercoating tot energie-inkoop en installatienormen. Maar een stukje basiskennis over IV-schap?
Dat moet je als beheerder gewoon hebben. Of beter nog: besteed het uit aan iemand die alles op orde brengt. Captain Cabel to the rescue.
Wil je het wél zelf doen? Dan nog een laatste tip van Roeland: “Zorg in elk geval dat je de keuringen goed organiseert. Want er komt een dag dat iemand een schok krijgt van een lichtmast. En dan wil je weten wat je gedaan hebt om dat te voorkomen.”
Meer weten over OVL? Wij delen graag. Zelfs te pas en te onpas.
Wil je meer weten over de toepassing van NEN1010 of het goed organiseren van NEN3140? Heb je vragen over het aanwijsbeleid of wil je weten hoe je als gemeente juridisch goed zit? Bel ons op 038 202 23 22 of mail ons info@nederlandslicht.nl en vraag naar Roeland. Die stuurt je met liefde zijn samenvatting van álle relevante wet- en regelgeving. En dan weet je zeker: ik heb mijn zaken op orde.