Geef groen licht aan slim VRI-beheer
Veiligheid begint met overzicht
Verkeerslichten: we zien ze dagelijks, maar denken er nauwelijks over na. Totdat het misgaat. Een drukknop die blijft hangen, een stoplicht dat kapot is, of een verkeerde afstelling die fietsers en auto’s gevaarlijk dicht bij elkaar brengt. Het zijn geen kleine ongemakken; het zijn risico’s. Daarom is goed beheer van verkeersregelinstallaties (VRI’s) cruciaal. Maar hoe doe je dat? Martin, expert in VRI’s, neemt ons mee in de wereld van VRI-beheer en hoe het LMS het verschil kan maken.

Goed beheer begint met weten wat je hebt
Het klinkt simpel: weten welke verkeersregelinstallaties waar staan en welk materiaal gebruikt wordt. Maar voor veel gemeenten is dit een blinde vlek. “Gemeenten weten vaak niet precies wat er buiten staat,” zegt Martin. “Er zijn inmiddels zoveel varianten: drukknoppen met rateltikkers voor blinden, knoppen met lichtjes die aftellen, stoplichten die aftellen, ledlampen die alleen op specifieke masten passen, noem maar op. Als er iets kapot is of een revisie nodig is, moet een aannemer exact weten welk onderdeel nodig is.”
En hier komt LMS om de hoek kijken. Dit systeem registreert alle details, van lussen in het asfalt tot de kleinste drukknoppen. Een melding van een kapot stoplicht? Dankzij LMS ziet de aannemer direct welk type onderdeel past en kan hij meteen aan de slag. Geen gedoe, geen vertraging. “Als ik voor gemeenten een VRI-tekening of revisie maak, zet ik deze het liefst meteen in LMS. Zodat alle juiste informatie daar te vinden is”, aldus Martin.

Een slechte registratie is levensgevaarlijk
Een VRI die niet goed is ingeregeld, kan levens kosten. Martin herinnert zich een tragisch voorbeeld. “Bij een kruising bleek een stopstreep net niet op de juiste plek te staan. Fietsers kregen daardoor al groen terwijl er nog auto’s reden, met een dodelijk ongeluk als gevolg. Een kleine fout met grote impact. Sindsdien gebruik ik altijd luchtfoto’s om revisietekeningen te controleren. Want vaak liggen stopstrepen nét iets verder naar voor of achter vergeleken met de tekeningen die ik van gemeenten krijg. Alles moet kloppen, tot op de millimeter.”
Deze nauwkeurigheid is niet alleen essentieel voor de veiligheid, maar ook voor een soepele doorstroming. En laat dat nu precies zijn waar veel gemeenten naar streven. “Goede VRI’s zorgen voor minder opstoppingen en meer verkeersveiligheid,” legt Martin uit. “Soms is een revisie nodig, doordat een verkeerssituatie wijzigt. Dan moet je wel weten wat je hebt, en dat begint bij goede registratie.”

Geen tijd? Laat NLI het werk doen
Het up-to-date houden van VRI-data klinkt misschien als een tijdrovende klus, maar dat hoeft het niet te zijn. Martin en zijn collega’s nemen deze taak graag uit handen. “Wij brengen alles in kaart: van welke masten er staan, welke materialen gebruikt zijn tot welk type drukknop erop zit. Maar ook waar precies lussen en stopstrepen zijn.” Dit werk vindt Martin niet alleen belangrijk, maar ook ontzettend leuk. “Het geeft voldoening om alles op orde te brengen en een gemeente weer overzicht te geven. En het is leuk als afwisseling, naast het maken van revisietekeningen.”

Geef groen licht aan overzicht en controle
De voordelen van goed VRI-beheer spreken voor zich: meer veiligheid, betere doorstroming en minder kosten. En toch blijft het vaak liggen. “Het is zo’n typisch geval van ‘het gaat toch goed, waarom iets veranderen,’” zegt Martin. “Totdat het misgaat. Met een goede tekening en een slim systeem zoals LMS kun je problemen voorkomen in plaats van oplossen.” Zijn advies aan gemeenten? Begin vandaag nog met een inventarisatie en breng het beheer op niveau. Want in een wereld waar een VRI letterlijk levens kan redden, is achterlopen simpelweg geen optie.
Waar wacht je nog op?
In ieder geval niet totdat het misgaat, hopen wij. Neem contact op met het Nederlands Licht Instituut en ontdek hoe je grip krijgt op jouw verkeersregelinstallaties. Want veiligheid begint met overzicht.