Contact

Betrokken, betrouwbaar & bekwaam, maak kennis met: Klaas Beens

“Ik schrijf veel bestekken en maak lichtplannen, dat vind ik het leukste om te doen”

Wie Klaas kent, zal beamen dat deze nuchtere man uit Meppel veel kennis heeft van openbare verlichting. Veel gemeenten maar ook adviesbureaus en aannemers vragen deze betrouwbare adviseur dan ook niet voor niets regelmatig om advies. Waar al deze kennis en passie vandaan komt, vertelt Klaas in dit interview.

Samen met zijn drie kinderen, waarvan er twee nog gezellig thuis wonen, woont Klaas al 25 jaar in Meppel. Na heel wat fanatieke voetbaljaren is hij overgestapt naar de populaire sport padel. Na jaren bij Waterschappen en gemeenten gewerkt te hebben, maakte Klaas 3 jaar geleden de overstap naar het Nederlands Licht Instituut (NLI). Klaas vertelt: “Bij mijn werkzaamheden in gemeenteland was ik verantwoordelijk voor de civiele kunstwerken. Daar ligt ook mijn achtergrond. Verder ben ik ook een jaar of 10 beheerder van de openbare verlichting geweest. Ik merkte dat ik dat specialisme steeds leuker begon te vinden, omdat daarin continu veel verandert. In civiele techniek verandert er haast niets. Die verlichtingswereld is veel meer in beweging. Dat vond ik interessant en zo ben ik bij het NLI terecht gekomen.”

“Bij het NLI doen we allemaal wat we leuk vinden,
we hebben het werk mooi verdeeld.”

 

Thomas Stephan Ostfriesland

Aan de slag met een nieuwe baan dus. Waar Klaas vanuit het NLI eerst ook nog weleens buiten te vinden was voor de inventarisaties, is hij nu steeds vaker binnen aan het werk: gedetacheerd bij een gemeente of druk bezig met het schrijven van een bestek. “In het begin heb ik nog weleens een dag in de week geïnventariseerd, maar dat is fysiek best pittig. Je loopt dan zo tussen de 10 en 20 kilometer op een dag. Mijn collega Bert doet dat graag, dus dat laat ik liever aan hem over”, legt Klaas lachend uit. “Eigenlijk doen we bij het NLI allemaal wat we leuk vinden. We hebben het werk mooi verdeeld. Zo word ik regelmatig door gemeenten ingehuurd als ze zelf te weinig mensen hebben. Ook schrijf ik in opdracht van gemeenten bestekken en voor adviesbureaus en aannemers lichtplannen.”

“Ik snap hoe een gemeente in elkaar steekt en hoe die wereld werkt. Niet alleen het lampje, maar ook de burger die last heeft van het lampje.”

Dat Klaas jarenlang aan de kant van de gemeente heeft gewerkt, werkt daarbij in zijn voordeel. “Ik kan me goed voorstellen met welke vraagstukken een gemeente zit. Ik snap hoe een gemeente in elkaar steekt en hoe die wereld werkt. Dat praat wat makkelijker. Ik denk mee over hoe zij hun vraagstuk over buitenverlichting kunnen oplossen. En ik snap hoe dat in de praktijk gaat. Niet alleen het lampje, maar ook de burger die last heeft van het lampje. Met die ervaring kan ik goed inspelen op de behoeftes”, aldus Klaas.

“Bij het schrijven van bestekken maak ik er een sport van om zo min mogelijk vragen te krijgen. Die wil ik voor zijn.”

Dylan Ferreira

Bij het schrijven van bestekken daagt hij zichzelf ook weleens uit: “Natuurlijk probeer je de opdracht altijd zo snel mogelijk af te hebben, binnen de uren die ervoor staan”, vertelt Klaas. “Maar ook maak ik er een sport van om zo min mogelijk vragen te krijgen. Doordat je steeds vaker bestekken schrijft, merk je dat je beter weet wat er gaat komen. Door daarop in te spelen kun je veel vragen voor zijn en de standaardvragen alvast invullen. Daar word je steeds slimmer in.” De persoonlijke gesprekken en het sociale contact van deze opdrachten mist Klaas weleens. “Voorheen gingen we altijd persoonlijk naar de klant toe voor een gesprek. Dat gaat nu meer via Teams. Het nadeel is dat dit minder gezellig is, het voordeel is dat we nu organisaties door heel Nederland kunnen helpen.”

“Het is fijn om te horen dat je iets hebt toegevoegd
en dat klanten tevreden zijn.”

Waarvan Klaas energie krijgt in zijn werk? Als hij weggaat na een detacheringsopdracht en de gemeente laat merken dat ze echt iets aan hem hebben gehad. “Ik vind het gewoon leuk werk. En dan is het fijn om te horen dat je iets hebt toegevoegd en dat klanten tevreden zijn. Het is leuk als je samen iets goeds opgeleverd hebt. Want je doet het samen, we hebben elkaar nodig om een goed product te maken. Los van het feit dat het leuk en gezellig is om bij gemeenten te werken, want je bouwt toch een band op met elkaar, gaat het uiteindelijk om wat je oplevert.” Maar ook voor adviesbureaus en aannemers is Klaas een betrouwbare partner. “Tot nu toe was iedere klant nog tevreden. Gelukkig maar”, zegt Klaas bescheiden, maar toch met een vleugje terechte trotsheid in zijn stem.

Kortom: heb je even een capaciteitstekort in je organisatie, is er tijdelijk iemand uit de running of wil je graag advies over een bestek of lichtplan? Met Klaas komt het gegarandeerd goed. Hij komt graag persoonlijk langs maar kan ook prima met Teams overweg, is enthousiast en betrouwbaar. Geloof ons: op zijn ervaring en specialisme op het gebied van openbare verlichting kun je bouwen. O ja, en hij drinkt zijn koffie zwart.

Heeft u een vraag?