Contact

Maak kennis met Mr. Cabel!

Geen zorgen meer over het IV-schap dankzij deze superheld.

De trouwe lezers weten inmiddels hoe belangrijk het is om de rol van installatieverantwoordelijke (IV-er) serieus te nemen. Als gemeente ben je namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van monteurs en bewoners als het gaat om openbare verlichting. Voor velen is en blijft het echter lastig, voldoen aan die NEN3140-norm. Daarom stellen we graag onze superheld aan jou voor: Mr. Cabel! Deze techneut vertelt hoe jij als gemeente het IV-schap op orde brengt én hoe hij jou daarbij kan helpen.

Mr Cable

Wie is Mr. Cable?

Of je wel of niet in superhelden gelooft: onze zeer onderlegde techneut Roeland Schelhaas kun je maar beter wél geloven. Wij durven namelijk gerust te stellen dat er maar weinig mensen zijn die zo veel allround technische kennis hebben als het gaat om openbare verlichting. Met zijn ervaring bij het ingenieursbureau van de Nederlandse Spoorwegen waar hij elektrische installaties ontwierp en zijn ervaring bij de gemeenten Arnhem en Lelystad als verantwoordelijke voor het beleid en beheer van openbare verlichting, kan hij bij het NLI al zijn kennis en kunde van de openbare verlichtingswereld kwijt. En daar maken steeds meer gemeenten dankbaar gebruik van. Hoe Mr. Cabel vanuit het NLI gemeenten ondersteunt bij het IV-schap, vertelt hij hier.

“Veel gemeenten hebben zelf niet de kennis of tijd in huis om het IV-schap goed te organiseren. Dit kunnen ze uitbesteden aan het NLI waarbij ik installatieverantwoordelijk word voor de openbare verlichting van die gemeente. Ik begin dan met het opstellen van een verantwoordingsdocument. Hierin beschrijf ik hoe ik met de bedrijfsvoering van de elektrische installaties, waarvoor ik verantwoordelijk ben, omga en waarom dat nodig is. Vanuit daar start ik met de inventarisatie. Ik vlieg niet met mijn superheldencape naar alle lichtmasten toe, maar kijk in het systeem van de gemeente hoeveel masten aangesloten zijn op het net van de netbeheerder, hoeveel eigen netten zij hebben en wat dat dan voor netten zijn. Vervolgens inventariseer ik ook de mensen: wie lopen elektrisch gevaar bij de openbare verlichtingsinstallaties en ik ga kijken naar de elektrische gereedschappen die men daarbij gebruikt. Ook maak ik een risico-inventarisatie; wat kan er gebeuren? Al die risico’s schat ik in en ik geef advies over wat daar mee te doen. Als installatieverantwoordelijke bepaal ik de tijd tussen twee inspecties en organiseer ik de keuringen. Vervolgens adviseer ik de gemeente SMART welke herstelmaatregelen gedaan moeten worden. De gemeente zorgt dat dit uitgevoerd (betaald) wordt. Soms controleer ik steekproefsgewijs of de gebreken zijn hersteld.

Open aansluiting

Wat doet Roeland?

Krijgt iemand een schok van een lichtmast? Dan mag de gemeente die persoon direct naar mij doorsturen. Ik pak dan het verantwoordingdocument erbij, check alle inspecties die we gedaan hebben en ga onderbouwen wat ik eraan heb gedaan om die schok te voorkomen. Daarom is het zo belangrijk dat we alles vastleggen. In heel veel gemeenten is het nog steeds zo dat er geen enkele lichtmast wordt gemeten op elektrische veiligheid en daarmee loop je zoveel risico. Wij steken er veel energie in om daar verandering in te brengen. Door het IV-schap uit te besteden, heeft iedere gemeente een zorg minder en is de veiligheid gewaarborgd. Mijn laatste tip? Wil je het IV-schap in eigen beheer houden? Organiseer dan in ieder geval de keuringen goed. Ook dat kan het NLI voor jou doen. Dan ben je er periodiek van verzekerd dat alles aan de norm voldoet.

 

Ik vind mijn werk fantastisch en het contact met klanten enorm leuk. Dus kom maar op met jouw uitdaging! Ik ben er klaar voor. Dus wil je een keer sparren of advies? Laat het me weten.”
 

De maand van het IV-schap

Het Nederlands Licht Instituut heeft februari uitgeroepen tot ‘IV-maand’. De reden? Onze specialisten merken dat er veel onduidelijkheid is over de installatieverantwoordelijkheid van de openbare verlichting. De komende weken publiceren we elke donderdag een artikel waarin we ingaan op bijzonderheden die wij tegen komen in relatie tot de veiligheid. Die elektrische veiligheid en het goed organiseren van het IV-schap blijft een zorg voor gemeenten. Dit komt ook duidelijk naar voren in de OVL-monitor 2021 van OVLNL. Met ondersteuning van het NLI voorkom je als gemeente problemen achteraf en regel je de veiligheidsprocessen op goede wijze vooraf. Wil je meer weten, advies op maat of een controle laten uitvoeren op de kasten van jouw lichtmasten? Laat het ons weten.

Heeft u een vraag?