Contact

Inventariseren én borgen

Ben jij beheerder van openbare verlichting en wil je klaar zijn voor de toekomst? Dan is het slim om alle areaalgegevens te inventariseren én goed te borgen. Want pas dan kun je de juiste analyses maken in het lichtmanagementsysteem (LMS) of met het assetsysteem dat jouw gemeente gebruikt. Wanneer je daarmee moet beginnen? Nu!

Wat moet je allemaal inventariseren?

Ons advies is: ben zo volledig mogelijk. Bij een inventarisatie leg je in ieder geval de volgende kenmerken vast:

  • locatie

  • sticker

  • masttype (materiaal, vorm, kleur)

  • leeftijd mast (schatting of aflezen vanaf mast)

  • armatuurtype

  • lamptype (inschatting)

  • leeftijd armatuur (inschatting)

  • schades, scheefstand, deuken, schilderwerk, graffiti

Gelukkig hoef je dit niet per se zelf te doen. Bert Stegeman, directeur van het Nederlands Licht Instituut (NLI), doet namelijk niets liever: “Tijdens het inventariseren brengen wij alle areaalgegevens in kaart en leggen dit vast in ons LMS. Ik heb 24 jaar ervaring in de verlichting en ken inmiddels alle leeftijden en soorten materialen. Zo weet ik dat een Libra met PL ongeveer in de periode 2006-2012 is geleverd en dat een FGS 224 van rond het jaar 2000 is".
 

CROW logo

CROW-beeldkwaliteit

Naast de technische data is het belangrijk om vast te leggen hoe het er kwalitatief uitziet op straat. Daarom nemen we de belangrijkste punten van de CROW-beeldkwaliteit mee in onze inventarisaties. Je weet dan wat de beeldkwaliteit is op dit moment en kunt zelf over 3 of 5 jaar een ronde doen en opmaken hoe het beeld dan is. Voldoe je nog aan je eigen beleid of is er actie nodig? Want het centrum moet er meestal netter (A+) bij staan dan overige gebieden (vaak B/C).

IMBOR-GWSL

- Bert Stegeman - "Ik vind het nog steeds leuk om rond te rijden en alles in kaart te brengen. Dit levert een gemeente daarna zo ontzettend veel voordeel op! Je bespaart tijd en kunt gegevens veel makkelijker analyseren en beheren. Bovendien is het IMBOR-GWSL op komst voor openbare verlichting. Niet van schrikken, maar dat maakt wel dat het verstandig is om nu stukje voor stukje gegevens vast te gaan leggen. Dan kost het nu iedere week een beetje tijd en hoeft het straks niet onder hoge tijdsdruk te gebeuren, als er verdere koppelingen tussen systemen komen. Bereid je dus voor op de toekomst en begin nu met het vullen van de data!”

Maand van inventarisaties & beheer

De maand juni staat bij het NLI in het kader van Inventarisatie & Beheer. In 4 stappen nemen we je elke donderdag mee in het in kaart brengen van jouw areaal en hoe je daarna zorg draagt voor goede borging. Het is namelijk essentieel voor goed assetbeheer dat areaaldata en alles wat daarbij komt kijken goed vastgelegd wordt en dat ook blijft.

Heeft u een vraag?