Contact

Burgerparticipatie bij vervanging OVL in Wijchen

De gemeente Wijchen wilde in een aantal kernen de openbare verlichting duurzaam en in samenspraak met bewoners vervangen. Om dit project perfect te laten verlopen voor alle andere betrokkenen heeft de gemeente Wijchen het Nederlands Licht Instituut gevraagd dit project van A tot Z uit te werken en te begeleiden.

www.armatuurkeuze.nl

Burgerparticipate

Binnen de dorpen Bergharen en Alverna was een groot deel van de bestaande conventionele openbare verlichting aan het einde van de levensduur en dus aan vervanging toe. In het voorjaar wordt een start gemaakt met de vervanging van de bestaande conventionele verlichting naar energiezuinige duurzame LED verlichting.

De inhoud van de opdracht aan het Nederlands Licht Instituut bestond uit het, in samenspraak met de beheerder en bewoners van de straten, selecteren van toe te passen LED armaturen voor diverse straten in de dorpen Bergharen en Alverna. De vervanging is bepaald aan de hand van de ouderdom van de armaturen.

De eerste stap is geweest om aan de hand van lichtberekeningen te bepalen welk armaturen het meest geschikt zouden zijn voor het vervangen van de bestaande openbare verlichting. Samen met de Gemeente Wijchen kwamen we op een aantal voorgeselecteerde armaturen die aan de kwaliteitseisen voldeden. Vervolgens heeft het Nederlands Licht Instituut een beveiligde website gebouwd www.armatuurkeuze.nl en werden de bewoners (digitaal) betrokken.

Een onderdeel van de opdracht was namelijk het betrekken van bewoners via burgerparticipatie. De mensen woonachtig aan de straten waar de openbare verlichting vervangen ging worden kregen een persoonlijke inlogcode voor deze website. Met deze inlogcode werden zij in gelegenheid gesteld om uit de voorgestelde armaturen een voorkeursarmatuur op te geven. Aan de hand van de meerderheidsstemmen is bepaald welk type armatuur voor vervanging in de straat in aanmerking kwam.

Het NLI laat zien dat burgerparticipatie in de OVL geen lastige horde hoeft te zijn maar juist praktisch en eenvoudig ingericht kan worden en bijdraagt aan een prachtig eindresultaat voor zowel bewoners als gemeente.

Wilt u als gemeente hier meer over weten neem dan vrijblijvend contact met ons op en bel met Niels van 't Hof +31 (0)6 46 13 55 45 of mail hem via Niels@nederlandslicht.nl.

Heeft u een vraag?