Zomaar….. Smart City?

Je kan niet meer zonder, lijkt het. Het licht aan doen met een lichtknopje? Nee, we roepen massaal naar Google, Alexia en Siri dat het licht aan moet (oké, ik heb de zonwering dichtgedaan….), dus in de openbare verlichting moet het ook allemaal smart. De belofte is ook groot natuurlijk: op afstand diminstellingen aanpassen, armaturen die zelf melden dat ze defect zijn of scheef staan en ga zo maar door. Het beheren van OVL is zo een eitje, toch?

Wat veel beheerders zich niet realiseren is dat ook slimme verlichting beheerd moet worden en daar komt best wel wat bij kijken. Want neem nu dat ene schademastje wat vervangen werd, of die masten die weggehaald moesten worden bij het aanpassen van dat kruispunt en die je zo mooi elders kon hergebruiken, of die uitbreiding in die woonwijk. Allemaal heel gewone handelingen die met slimme verlichting ineens een stuk lastiger zijn.

Die slimme verlichting is namelijk niet zo smart als het om veranderingen gaat. Want na de plaatsing heeft de vervanger van het schade armatuur geen verbinding in een mesh netwerk en de oude waarvoor deze in de plaats komt laat een gat in het netwerk achter zodat andere armaturen ook geen verbinding meer hebben.

Of dat verplaatste of hergebruikte armatuur met 2G of 4G puck: die is er wel weer, maar z’n coördinaten kloppen niet meer en hij bestookt de onderhoudsaannemer met foutmeldingen. Die wordt helemaal gek, want hij snapt de foutmelding niet en het armatuur brandt gewoon.

Als je slimme of connected verlichting gebruikt, zal dit herkenbaar zijn. Meestal heb je de hulp van de leverancier nodig om alles weer te herstellen en ook die heeft dan grootste moeite met het oplossen van de chaos omdat labeltjes en barcodes van de slimme armaturen ontbreken.

Maar je hoort mij niet zeggen dat je géén slimme verlichting moet toepassen. Nee, je moet slim beheren!

Een slimme beheerder gebruikt een managementsysteem voor openbare verlichting dat relevante informatie borgt, zoals LMS. Nooit meer zoeken naar stickers met barcodes, altijd de juiste gegevens en historie bij de hand en goede procedures om met slimme verlichting te werken.

En met een beetje hulp van mensen die weten waar ze het over hebben om je met de werkprocedures op weg te helpen is dan goud waard. Zo heb je nog jarenlang plezier van de investering in slimme verlichting.

 

Meer weten over slim beheren van openbare verlichting? Kijk dan eens hier: Lichtmanagement en beheer openbare verlichting

Meer weten over onze diensten, kijk dan hier: Diensten van Nederlands Licht Instituut

 

Zomaar… is een serie overpeinzingen van John. Een kwartiertje in de file is genoeg om het brein van John te laten knarsen op iets waar wij allemaal niet bij stilstaan, maar dat misschien wel zouden moeten doen.

 

Zie ook: LMS helpt gemeenten en Speer Infra met onderhoudsmanagement

Terug naar nieuws overzicht